Utveckling

Tittut
Fian är så rolig. Hon leker tittut bakom gardiner, under bordet, vid soffkanten. Ja nästan överallt där man kan. Hon älskar tittut, och skrattar så fort man säger det!

AjjaBajja
När hon är nånstans där hon inte får o vi säger till henne och kommer mot henne, så kryper hon snabbt iväg. Hon vet att hon inte får och vill inte att vi ska hinna fram till henne.
Det ser så roligt ut.

Pratar och säger ord
Hon pratar på heela dagarna. Hon är inte ens tyst när hon äter. Babblar på. Ibland slinker det ut några riktiga ord. Hon kan säga mamma, pappa, titta, titta dä, Tidde (=Thilde). Tidde säger hon om de flesta djur hon ser. Ibland blir det en blandning av titta och Tidde. Men hon följer verkligen tonfallet på orden vi säger och försöker. Så även om hon inte får fram ordet, så säger hon nått som låter lika. Märks att hon verkligen försöker.

Ler
Hon ler nästan varje gång man ler mot henne, och är verkligen en glad liten fia. Hon hejjar på alla hon ser när vi är ute och går. Sträcker ut handen mot dom och sägger Hejje. Ler dom mot henne så ler hon alltid tillbaka med världens leende. Gärna vill hon prata med dom.

Snäll mot andra barn
Med andra barn är hon snäll. Hon tar försiktigt på dom, och snor sällan leksaker utan tar fram fler så det räcker till alla.
Hon kan ibland ta nappar eller deras strumpor. Men oftast får dom en klapp eller puss av henne.

Godnattsagan
När vi läser sagan på kvällen så finns det en flik där man ska öppna ett skåp, och hon verkligen väntar på att den sidan ska komma. Så öpnnar hon fliken (jätteduktig på det) och så säger hon ´Titta!´. När spegeln i boken kommer så skrattar hon alltid när man speglar henne. Det gör hon även om man tittar med henne i en vanlig storspegel.

Sagofigurer
Häromdagen när det var Nalle Puh på barnprogram på teve, så sa pappa hennes "Nalle Puh". Då tittade hon på pappa, funderade en stund, kikade på teven och sen kröp hon till leksaksbacken och tog fram sin NallePuh-bok i röran.
Hon förstod precis att det var Nalle Puh. Vi blev så förvånade att hon verkligen greppade och förstod att det var samma på teven och i boken.

http://sovtex.se/images/stories/nalle%20puh%20%20co.gif

Nyfiken och vill vara med
När man sitter nånstans, som i soffan eller på en stol, så kommer hon fram till en och sträcker upp armarna och vill komma upp i knäet. Hon gör samma när man står i köket och pysslar, då klänger hon på ens ben och vill upp och se vad man gör. Hon är nyfiken på precis allt!

Sötaste lilla tungan
Hon har fått för sig att visa sin lilla tunga. Sträcker ut den och låter som "ahhh" ungefär. Hon ser så rolig ut. Tycker det är jättekul om man gör likadant.

Härmas
Härmningslekar älskar hon. I bilen kan vi sitta och göra korta ljud, som "a" eller "å", så härmar hon. Oftast gör hon jättefort efter en stund så man inte hänger med. Hon sitter i baksätet och vi fram, så hon ser inte oss och tycker det är jättekul o bara höra oss härma.

Gå och stå
Hon vågar fortfarande inte släppa och stå eller gå själv. Hon kan, men hon vågar inte riktigt. Man kan gå med henne och hålla i hennes ena hand bara, och det går bara bättre och bättre. Igår gick hon ett litet steg emellan oss. Men det var knappt så man kan räkna det. Men det är nog på gång. Är bara hon själv som måste vara redo.
Hon tycker det går så bra att hålla i sig överallt, och hon kommer verkligen fram dit hon vill. Hon är duktig på att räkna ut hur hon ska ta tag och vart.

Hänga överallt
Hon häver sig på allt som kan likna en stång. Ugnsluckans handtag tar hon tag i och hänger med armarna i, samma i fönsterbrädan, bordskanten, ja allt som hon kan hänga i. Vi får köpa såna där tripp-trapp-hängstångar som fanns i alla lekparker när man var liten *s*

Omvärlden är spännande
När vi är ute och går med vagnen eller selen vill hon helst vara vaken och titta på allt. Allt är så spännande. Ofta när hon ser något kul så säger hon ´Titta!´. Och så babblar hon heeela tiden. Kommer någon säger hon ´Hejje`och sträcker ut handen mot dom. Ibland säger hon ´Tidde´, inte säkert det är någt där just då, men hon tycker sig se något.

Leksaksbacken
Leksaksbacken river hon gärna ur varenda liten leksak tills den är helt tom. Allra helst en halvtimme innan hon ska gå och lägga sig. Hon har mååånga leksaker kan jag säga. Det tar en stund att städa upp alla sen. Men det ser så kul ut när hon verkligen är helt fokuserad att ta ur varenda leksak. Då stannar hon inte ens och biter lite på sina favoriter. Utan allt ska ut.

Äta bitar och dricka välling
Hon har blivit bättre på att äta bitar. Ibland sätter hon lite i halsen, men det går bara bättre och bättre. Vi har länge försökt, men hon har bara spottat ut bitarna, men nu försöker hon tugga lite och svälja. Vi har börjat gå över till vissa 1-årsburkar med barnmaten. Vissa är för stora bitar i, men vissa går jättebra.
Men hennes favoritmat är fortfarande morgon- och kvällsgröten. Mjölk älskar hon också att dricka. Blir alldeles lyrisk när hon får lite mjölk i nappflskan.
Hon har även blivit lite bättre på att dricka vällingen. Vi har inte fått i henne mer än 50ml tidigare. Men igår slukade hon 150 ml! Idag har hon också druckit ganska mycket. Så hon kanske har kommit överens med smaken, efter ett antal månaders försök. :-)

Tänder
Några fler tänder verkar inte vilja kika fram, fast hon dregglar en massa. Hon har sina två små sötingar i underkäken bara.

Blöjor
Blöjorna har vi gått över till Liberos Up&Go (storlek 4). Dom andra "vanliga" blöjorna var omöjliga att få på henne, då hon snor och vänder sig på skötbordet hela tiden. Up&Go är smidiga och bara dra på henne.

Kläder
På kläderna börjar hon växa ur 68 på både bodys och byxor. Byxorna är för stora i mdijan på 74orna, så jag får sy in de flesta. Men bodysarna sitter ganska bra faktiskt. Hon har växt på sig! Så nu kommer alla sommarkläder vi haft i en kartong i källaren till användning!
Skor är fortfarande omöjligt. Hon har storlek 18 på skor nu. Alla lära-gå-skor börjar på storlek 19. Vi letar som tokar efter små storlek 19, men det är nästan omöjligt. På det har hon smala fötter, så de flesta skor är för breda och går att ta av utan att ens knäppa upp. De bästa skorna vi hittat, är på Maxi. Men nu hade dom inte kvar dom längre. Så vi får börja en ny jakt. Känns ju bäst att ha bra skor nu, när hon kommer lära sig gå närsomhelst.

Ja, hon växer på sig och blir bara äldre för varje dag som går. Hittar på en massa nya saker att lära sig. Min lilla glá-skit! ♥







Kommentarer
Postat av: Anonym

Åh vad roligt att läsa! Så duktig hon var med Nalle Puh, både jag och Johan blev jätteimponerade =)

2009-07-20 @ 22:55:12
Postat av: Sofie

Ja det var jag som skrev ovan... av någon anledning vill mitt namn ofta inte komma med...

2009-07-20 @ 22:56:09
Postat av: TinaLi

Hon gjorde nästan samma idag. Såg omslaget på en bok och slog upp sidan i boken med samma bild. :-) Kul när man märker att hon förstår!

2009-07-21 @ 11:54:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0