Veckoinfo: Vecka 11

Vecka 11

Barnet

Nu kallas den lilla för foster i medicinska termer. Det mest kritiska utvecklingsstadiet är över. Fostret har lika stor kropp som huvud. Vid födseln är huvudet en fjärdedel av kroppens längd. Ansiktet är tydligt, utseendet formas och naglarna börjar växa fram. Fostret kan röra på sig. Fostret är ungefär lika stor som en normalstor clementin.

Längd huvud till stjärt 48 mm. 


Mamma

Det är fortfarande för tidigt för att du ska känna fostret röra sig men du kan känna din livmoder precis ovanför ditt blygdben. En del gravida blir mindre illamående efter elva veckor. Nu börjar också blodmängden i din kropp att öka. En del känner svag värk i nedre delen av revbenen. Det är helt normalt.

När du är gravid behöver du mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft. Prata med din barnmorska.


Läkemedel

Det är bra att vara försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan. Det finns många knep att ta till istället för läkemedel. Har du till exempel värk eller ont i magen, pröva först med vila och avslappning för att se om det hjälper. Vid nästäppa kan du pröva koksaltlösning i näsan i första hand. Ibland måste du ta läkemedel. Tala då med din läkare eller barnmorska om hur du ska göra. Läs mer om läkemedel och graviditet under Sånt som kan påverka graviditeten, under menyn till vänster.


Pappa/partner

Många säger att de har mindre behov av att vara sociala under graviditeten. Graviditeten blir allt viktigare och man kan känna sig asocial. Det är betydelsefullt att ni pratar med varandra. På så sätt får du reda på hur din partner tänker kring graviditeten och du kan berätta hur du känner. Utgå ifrån varandras behov och frågor.


Undersökningar:

Läkarbesök

Någon gång mellan vecka 10 och 12 erbjuder de flesta mottagningar dig att få gå på ett läkarbesök om du väntar ditt första barn eller har någon annan anledning. Din partner är givetvis också välkommen att följa med. Läs mer under Kontroller och stöd under graviditeten, i menyn till vänster.


Tvillingar

Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.


NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov

Ett NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov görs mellan vecka 11 och 14. Läs mer om NUPP genom att klicka på länkarna ovan.

(Källa: Vårdguiden)


Första ultaljudet (v 11)


image2

4,3 cm från rumpa till huvud!
Jag är gravid i vecka 11!

Var på första besöket hos en privat BM. Jättegullig är hon! Bara att ringa om jag vill komma på UL eller undrar något!
Ska ändå fortsätta gå till MVC i centum för allmäna kontrollerna!
Har ett till UL inbokat den 27 februari på MVC, så ska nog göra det också. Får man se hur mycket den lille har växt också! Kanske höra hjärtljuden då också kanske.
I tisdags såg vi "bara" hjärtat där bultande för fullt, men vi lyssnade inte.

Fick tabletter utskrivna mot det värsta illamåendet av min privata BM. Kan vara bra att ta dom dagar jag ska jobba!
I övrigt såg allt jättebra ut och BM sa att det bara var bra att jag mådde illa och var trött, för då stod allt rätt till! Nog enda gången man är nöjd att höra att det är bra att man mår illa!

Börjar må bättre! (vecka 11)

Det börjar vända tror jag! Jag mår bättre än jag gjort tidigare veckor i alla fall!
Jag får äta en gång i timmen, annars känns det som jag ska spy. Men det har funkat ganska bra, gäller bara att ha en banan eller något i väskan när man går utanför dörren. Men börjar vänja mig!
Har jobbat lite också, och det gick faktiskt bra den här veckan!!!
Har berättat för chefen och kollegorna, och alla blev jätteglada! Känns skönt att ha sagt det också!

Magen har växt en hel del, nu börjar den vara en hård bula mer än att jag bara känner mej svälld!

Vi fick en tid hos privata barnmorskan i tisdags, och så fick vi göra ultraljud också!!!
Jag var i vecka 11 kunde hon konstatera efter o ha mätt bäbisen från huvud till rumpa.
Och där låg den lilla krabaten! En livlig liten sak som inte alls ville ligga stilla så vi kunde fota en stillbild!
Nu börjar det sjunka in lite mer på allvar; Jag är gravid!!! Det finns en liten människa därinuti mej! En liten sak som växer så det knakar! En liten sprattlande, livlig krabat!
Jag blev rörd när jag såg den lille saken på skärmen! Helt otroligt!!!!



4,3 cm liten från huvud till rumpa!!!
Min lilla knodd! Vår lilla bäbis!!!

Upp och ned! (vecka 10)

I förrgår mådde jag inte alls bra. Försökte jobba ynka 4 timmar och det blev nästan mer än jag orkade. När jag kom hem sov jag två timmar för jag var så slut. Jag mådde illa nästan hela dagen, även fast jag tagit åksjuketabletterna.
Känndes bara som en jobbig dag.

Sen igår vaknade jag ganska sent, tog det lugnt på morgonen och åt min fil o banan några ggr under dagen. Vid 4-tiden var jag o fikade med min kompis. Då mådde jag riktigt bra. Vi satt o fikade i över tre timmar och hon fick mej bara på sånt bra humör. Jag kännde inte alls av nått illamående eller trötthet. Det känndes så skönt!

Idag känns också som en hyffsad dag. Lite halvtrött, men jag orkar mer än att bara ligga i soffan i alla fall. Mår inte så fasligt illa heller!
Hoppas jag får en lugn helg, så jag o mannen min kan hitta på något!

Känns som en bergodalbana med må-bra-dagar nu! Men va sjutton, jag är ju gravid! :)

Positivt

Den 9 januari låg jag hemma i vinterkräksjukan, men tyckte inte riktigt min kropp känndes som den skulle utöver det heller. Så jag bestämde mej för att göra ett grav.test. Jag mådde så illa av sjukan och var så trött, så när dom två minusen stirrade mej i ansiktet blev jag bara sur. Det skulle ju vara ett plus!
Jag förstod ingenting och slängde bara stickan och fortsatte ligga i soffan och må dåligt.
En vecka senare, inte så mycke bättre från min sjuka, tog jag ett test till. Denna gång läste jag lite nogrannare medans minuten gick. Det blev två minus, två starka minus! Jag tittade på info-bladet och insåg att jag var ju gravid!!! Överlycklig messade jag en bild på stickan till min man! Det känndes så pirrigt och underbart!
Samtidigt som jag insåg hur dum jag varit för en vecka sen, då testet ju visat positivt då också!
Men det var ju nästan bara bättre, för då kunde det ju inte vara fel!!!

Jag bokade tid på MVC och vi fick gå på ett info-möte. Hade lite frågor och fick lite information om kroppend upp och nedgångar nu i början av graviditeten.
BM räknade på när jag blev med barn efter mina symptom och när jag hade sista mensen. Det blev lite svårt, då vi var i Thailand i december och jag sköt upp mensen då. Men BM trodde i alla fall att jag blev med barn redan innan resan. Redan i slutet på november!
Så istället för att vara i vecka 6 som jag trodde att jag var, så var jag mer sannolikt i vecka 10!
Det känndes helt okej, närmare till dom kritiska veckorna är över! Vi skulle bokas in på tidigt UL så dom fick mäta bebisen och komma fram till ett mer exakt datum!
Fick tid den 27:e februari!!?? Känndes ju inte alls som ett tidigt UL. Det är ju långt dit!
Pratade med min svärmor och ska nog gå till en privat barnmorska istället. Får lite förtur där, så det tackar jag ju inte nej till!
BM i Centrum var ju jättebra, hon kunde svara snabbt och pålitligt på alla frågor och det känndes bra. Men tror man kan få lite mer uppmärksamhet från en privat BM.
Så förhoppningsvis får jag ett tidigare UL än i slutet på februari!

Just nu känns allt spännande och samtidigt lite läskigt! Allt som måste planeras inför framtiden. Dom här månaderna kommer nog gå snabbt känns det som...

Har berättat nyheten för mina närmaste i familjen! Släkten får veta när dom 3 månaderna gått och när jag gjort UL!
Alla som fått veta har verkligen blivit jätteglada för vår skull! Tänk att vi nyss gift oss och nu ska vi ha barn!
Vuxenpoängen ramlade in drastiskt på en gång!
Jag är så lycklig! och GRAVID!!!!!

Från hallonbebis till levande knodd

...har tänkt det ska bli en blogg där ni får följa min graviditet!
Om må-bra-dagar, sämre dagar och allt runtomkring!

Mycket nöje!

RSS 2.0