Tyngre och klumpigare

Nu har jag snart gått hela vecka 24 också. Vad fort tiden går! Nyss var jag precis halvvägs, och nu har veckorna bara tickat iväg!
Magen växer på, och jag blir lite tyngre och lite klumpigare för varje dag som går!  Kan inte längre sitta vid vardagsrumsbordet och äta, för det är för lågt. Får ta fram sidobordet på soffan och ha maten därpå. Annars trycker det för mycket på magsäcken när jag sitter böjd och äter! Så lite känner man av att det är nån som tar plats där i magen!
Börjar bli lite jobbigare att böja sig ner också när man tappat nått på golvet. Ännu når jag och kan ta upp det själv, men man får en hint om hur det kommer bli.
Foglossningen håller sig i skick i alla fall. Har mest ont på kvällarna och nätterna efter jag jobbat. Men bältet hjälper mycket! Det är verkligen trapporna på jobbet och här hemma som är värst!

Känns underbart att kunna gå i bara t-shirt eller med en tunn tröja ute nu. Få stolt visa upp min mage! Folk tittar och en del vänder sig om. Jag tycker om det på nått vis. Min chef säger att det är för jag är så fin som gravid! Det strålar om mig säger han! Min svärfar påstår detsamma!

Jag kan inte låta bli att le när jag ser små barn eller par med barnvagnar. Jag längtar verkligen! Känner inte alls att det kommer bli jobbigt med en unge med sig vart man än går. Är heller inte nervös inför varken förlossning eller att vara nybörjar-förälder!

Jag kan heller inte sluta shoppa barnsaker! Kommer fastna i en mani snart! I alla fall nån gång i veckan måste jag handla en liten söt barnsak! Mest har det blivit kläder. Men även annat. Tankarna går mest till vad som kan behövas till barnet och oss sen när vi är familj.
Babykläder i dom storlekar vi saknar, babysaker  och möbler som vi behöver etc. etc. Alltid är det nått vi ju faktiskt kommer behöva!
Idag köpte jag en rosa matstol, en sån man fäster på bordskanten, för 15 kr på Myrorna. Riktigt söt och rosa! Riktigt tjejig, men den kommer säkert till användning av nån annan om inte annat!
 

Sen köpte jag också en byrå med korgar. Perfekt att ha som skötbords-byrå eller med saker i i babyrummet. Jättefin var den! 275 kr på Myrorna.
(bild kommer snart)

Häromdagen köpte jag 16 st bodys för bara 10 kr/st på Exit! Helt otroligt pris, så jag bara plockade på mig en hel hög! Men när det dyker upp såna erbjudanden, så kan man ju faktiskt inte låta bli! Min syster ska få ett gäng av dom!


Sen fick jag en jättesöt fleece-overall och en kanin-skallra för att jag prenumererar på Vi föräldrar. Hur söt som helst! Overallen var ganska stor i storleken, så den blir alldeles lagom till hösten och vintern! Hittade även ett par röda söta byxor på Tradera (som passa prima till rödrandiga 10kr-bodysarna), och två söööta hjälmmössor (också på Tradera). Sen på jobbet så hittade jag ett par söta tofflor som legat i kvarglömda-saker-lådan alldeles för länge. Så dom tog jag hem! Underbart att fynda!

   

Min kompis Linda har ju nyligen startat ett företag med sin kompis Hanna; Rivig Design.
Dom sålde sin första kollektion på Vårmässan som ägde rum nu i helgen i Sundsvall. Jag var såklart där och var kund hos dom! Jättefin monter hade dom fixat, och kläderna var ännu finare i verkligheten än jag kunnat tänka mej. Köpte en body i riktigt härlig solgul med en katt på i sammetstryck. Köpte även en söt mössa!
Måste absolut rekommendera tjejerna! Superfina kläder till både små och lite större barn. Dom säljer även väskor med jättefina tryck på!
Så gå in på www.rivig.se och gör en beställning av tjejerna! Ni kommer absolut inte ångra er! Dom gör dessutom allt i ekologisk bomull! Suveränt!
Här är plaggen jag köpte:



Vi har fått ett lägenhetserbjudande på en lägenhet vi verkligen vill ha! Bra läge, rätt sida av stan, på bottenvåningen, uteplats, grovkök med tvättmaskin! En trea! Jag hoppas verkligen den blir vår! Vi ska på visning någon dag (när jag fått tag på nuvarande ägaren, så vi kan boka in en visning. Han verkar vara svåråtkomlig...). Och sen börjar striden mellan oss och dom andra intressanterna. Men är i alla fall glad att vi fick erbjudandet, då jag hade gett upp om att vi skulle få det!
En hyreslägenhet som ligger toknära min kompis Linda! Perfekt! (Barnvakts-uttnyttjade!)

 
(lånade bilder från hyresvärdens hemsida)

På måndag åker jag och hälsar på mamma, syster, kusin och alla andra i Lidköping! Ska bli kul att få träffa dom! Saknar dom massa! Ibland är det jobbigt att ha över 70 mil emellan oss....
Men ändå vill jag på nått vis inte riktigt åka....Vill inte alls åka ifrån Krille. Vill inte vara en dag utan honom! Känns lite som jag berövar han lite tid med lilla Bu (vad vi kallar magen nu, då Åsa och Micke snodde namnet Maja till sin lilla nyfödda...). Löjlig känsla egentligen. men jag bara känner så. Lite jobbigt sådär. Är borta i sex dagar, så är ju inte så fasligt länge. Men kommer längta hem det vet jag! Fjantigt, men kan inte rå för det!

Ne, nu ska jag ta och försöka nå han om lägenheten igen! Jag ger mig inte!

Högt blodsocker

Var hos vår BM i tisdags på regelbunden kontroll. Allt var som det skulle med lilla bebben, och vi fick höra hjärtljuden igen! Lika underbart varje gång! Som vanligt så ville lillen inte ligga still i magen, så BM fick jaga lite för att vi skulle få höra.
Hade varit lugnt i magen hela morgonen, tills vi kom till MVC, då blev det liv på en gång!
Vi blev inbokade på föräldramöten som vi ska gå på tre gånger, samt ett besök på Förlossningen för info om hur allt komemr gå till när det är dags!
Jag fick även veta att mitt blodsocker låg högt. 8,3. Man bör inte ligga över 8-9, så även om jag inte är i riskzonen ännu, så ville min BM att jag skulle få en remiss till sjukhuset där dom gör koller. Man får fasta en hel dag och så tar dom prover och mäter hur min kropp tar hand om sockret genom tester.
Så nu blir det till att minska ner på sockerintaget och för mycket kolhydrater. Inga fler frosnningar i socker-cravings. Kommer såklart inte sluta helt med sockret och så, men absolut minska på det!
Vår-och sommarglassarna kommer jag inte vilja vara utan!
Fick även höra att en matsked kanel om dagen gör så att både GI och blodsocker-nivåerna går ner. Så det ska jag inför som morgonrutin!

Ja, så allt är bara bra med bebisen och jag behöver bara tänka på sockret jag äter. I övrigt är allt prima!

Veckoinfo: Vecka 24

Barnet

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.
Bilden föreställer barnet i vecka 24

Tvillingar

Många tvillingfödslar sker tidigare än om man bara bär ett barn. Därför kollar man på vissa barnmorskemottagningar från och med nu regelbundet livmoderhalsen.


Mamma

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor.


Bilden föreställer mamman i vecka 24

Pappa/partner

Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.


Bäbislycka

Vad alla små nyfödda bäbisar runtomkring är underbart söta! Jag blir så lycklig och glad när jag ser dom små ligga där i vagnarna och jollra! Underbart nu när våren börjar komma och allt fler mammor med vagnar och magar syns ute!
Jag längtar bara mer och mer efter att vi ska bli en familj. Att vi ska ha en liten sötnos med oss vart vi än går!
Samtidigt är det ju mer än underbart att vara gravid! Magen bara växer och växer och alla runtomkring ler på nått vis när dom ser en med putande magen!
Så längtan att graviditeten ska va över så man får hålla i sin lilla älskling blandas med den underbara känslan att vara gravid!

Igår var vi på släktfest med Krilles släkt. Krilles kusin har precis fått en liten sötnosa för bara någon månad sen! Sååå söt är hon. Jag fick hålla henne och "öva" lite! Hon trivdes alldeles utmärkt i min famn och jollrade och "pratade" med mig. Hade kunnat tagit hand om henne hela dagen! Känndes så härligt att få hålla en liten sötnos sådär. Lite ovant, men ändå kom det sig naturligt på nått vis!
Föräldrarna tyckte jag passade utmärkt med henne i famnen! I alla fall tills hon kom på att hon var hungrig och prompt skulle till mamma för mat!
Det var bäbislycka att bara få hålla henne den stunden!

Nu väntar jag bara på att posten ska komma. Förhoppningsvis kommer en postavi. Har köpt ett par ljusa mammajeans på Tradera. Nu när det börjar bli vår och sol och fint, vill man ju ha lite ljusare kläder! Så bara att hålla tummarna att dom passar!
 

På tisdag ska vi till BM. Är nyfiken på hur mycket jag gått upp. Har ju rasat en del i vikt för att jag ätit lite dåligt, men magen har växt på bra, så håller förhoppningsvis min viktkurva ändå. Lillen tar ju det den behöver som tur är!
Ska även höra när Föräldrautbildningarna börjar för oss.

Jag har kännt första sparkarna utifrån!!! Helt underbart! I slutet på v. 21 fick jag känna dom! Krille fick vänta tills igårkväll, då jag precis gick in i vecka 23! Två bumpar fick han känna!
Det är verkligen kärlekoch lycka i ett! Jag kunde inte sluta le när han också fick känna! En sån härlig känsla!

Har betat av min intensiva jobbvecka. 9 dagar i rad blev det att jag jobbade. Tyvärr fick mina fogar lite lite av det, för idag har jag nått så fruktansvärt ont! Men kör med foglossningsbältet och det hjälper faktiskt!
Är inte heller så trött som jag trodde jag skulle vara efter o ha jobbat alla dom dagarna i rad! (är ju inte van direkt...)
Men jag är bara "normal"-trött. Så det känns jättebra! Då börjar jag ju få tillbaka min normala energi, tack och lov!

Har inte haft så mycket upp och ner i humör och så heller. Krille sa tom. att han inte hade märkt av att jag var speciellt annorlunda alls. Har ju mått bra nu i snart 2 månader, och jag har varit som mitt vanliga jag bara!
Så jag mår kanske inte så dåligt av att vara gravid trots allt! (förutom 4 första månaderna då....men dom har jag ju klarat mej igenom nu!)

Alla tycker min mage är så fin och rund! Även många som kommenterat att jag gått ner i vikt....normalt är ju att man ska gå upp i vikt  *s*. men jag lugnar dom bara med att barnet tar det h*n behöver och det är huvudsaken. och jag hade ju lite att ta av, så gör ju inget att jag går ner lite.

image39

  

Posten verkar sega på, men jag ska ta och klä på mig och vänta på att Krille ska sluta jobbet. Vi kan kanske åka iväg nånstans och sätta oss och äta en glass i solen!
Älskar när våren börjar komma!!!

(lillen har nog fotbollsmatch i min mage nu hihi sparkat hela tiden nästan i en timme nu!)

Veckoinfo: Vecka 22 & 23

Vecka 22

Barnet

Ögonlocken täcker hela ögat. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen.

Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln. 

Vikt 510 gram. 

Mamma

Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.


Bäckenuppluckring

Bäckenuppluckring kallas även symfyseolys eller foglossning. Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär. När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få. Prata med din barnmorska.


Pappa/partner

Ta vara på tiden under graviditeten. Fyll på kärlekskontot och fördjupa er relation. Gör saker som ni inte kan göra när barnet kommer. Gå på bio eller restaurang. Bjud in era bästa vänner till en fest. Åk på en kortsemester. Ta hand om varandra.

----

Vecka 23

Barnet

Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig.

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.

Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 600 gram. 


Mamma

Du har kanske gått upp fem till sju kilo, om inte mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.


Stress

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!


Pappa/partner

Är du och/eller din partner stressade? Du kan hjälpa henne genom att ni pratar med varandra. Avlasta. Uppmuntra henne att ta det lugnare på jobbet. Försök strukturera upp hemmasysslor, arbetet och planera jobb och ekonomi tillsammans. Har ni behov av det kan ni prata med professionella rådgivare. Hör med mödravården.


Fyndat!

Igår var jag på Myrorna och fyndade så mycket fina babykläder! Fick 12 plagg för bara 120 kr!!!
Helt otroligt tycker jag! Jag bara plockade och plockade en hel hög där bland kläderna!
Det är så himla roligt att köpa små söta kläder!

Fyndet den här gången blev:
image36

En gul stickad kepsmössa
En randig Musse Pigg-keps
En turkos stickad mössa
En kortärmas pyjamas
En varm stickad tröja i grönt/blått/grått
En sööt stickad klänning med små blommönster
En gul&vit varm stickad tröja med toffsar
En vit omlott-tröja
En långärmad pyjamas
En söt hjälmmössa med toffsar
Blå stickade tumlösa vantar
"Fotbollsskor" i blått

Sen köpte jag också en Brokad-väska för en tia (!!!) och tog hem allt i, istället för att ta en påse!



Är otroligt nöjd över mina fynd!
Tvättade allt idag, så sen åker det ner i baby-kassen! (den börjar bli ganska full!)

Piggare

I lördags var vi ute på krogen en helkväll. Första gången jag ens orkade vara ute på kvällen så sent. Men det var ritkigt roligt, och jag var förvånansvärt pigg! Jag orkade hela kvällen utan större ansträgning. Blev lite jobbigt i huvvet när Live-banden spelade. Men jag stod ut. Bebben i magen diggade rejält. Jag har nog aldrig kännt så mycket rörelse och sparkar under en och samma dag!
Som tur var hade arrangörerna fixat med snittar och tårta, så jag kunde gå och småäta under hela kvällen. Perfekt!
Som gjort för mig! Jag livnärde mig på Pepsi medans ölflaskorna hopade sig på bordet runtomkring mig *s*

Sen dagen efter, i söndags var jag också riktigt pigg! Trodde jag knappt skulle komma upp ur sängen på morgonen, men det var inga problem alls. På eftermiddagen var jag på Gravidfika och träffade några trevliga tjejer som också ska ha bäbis i sommar! Jätteskönt att få prata av sig om BARA graviditeten och få disskutera allt därikring med såna som är i samma situation. Rekommenderar det verkligen!
Vi ska träffas fler gånger och förhoppningsvis kanske man kan umgås även sen under mammaledigheten med någon/några.

Idag däremot är jag jättetrött. Skulle nog kunna sova hela dagen! Sov ganska länge imorse och fick sen inte behålla frukosten. Illamåendet drabbar mej alltid när jag har mina trötta dagar. Men himla skönt att slippa det övriga dagarna! Så jag står verkligen ut, när det bara är någon sån här dag per vecka!
Ska kanske orka göra en äppelpaj lite senare! Fick sån lust att äta det! Mumsigt! Självklart med vaniljvisp!
Mat i övrigt är inte min största passion just nu. Inte mycket känns speciellt lockande att äta i matväg.
Senaste dagarna har jag levt på majskolvar till lunch. Någon macka på kvällen. Kvällsmaten har jag inte alls varit sugen på, så den rör jag knappt när vi lagat mat och sitter där och ska äta. Har noll aptit till mat.
Men ska försöka skärpa mig och kanske få in lite mer rutin-mattider dom dagar jag är hemma. Man måste ju äta. Om inte annat så bebben får den näring den behöver!
Apelsinjuice dricker jag nästan en hel 2-liters förpackning per dag! Även frukt och grönsaker är gott!
Och gräddbakelser! Mums!
Ja, man känner knappt igen sig själv! Jag som var så matglad tidigare! Istället har jag rasat i vikt och det är mest magen och tuttarna som växer! Men jag ser till att ändå hålla min viktkurva så gott det går, och försöker äta sånt som i alla fall ger lite näring till bäbisen! Sen tar jag kosttillskott (Mitt val - kvinna).
McDonalds-mat är jag också ofta sugen på. Enda maten som jag skulle kunna äta varje dag känns det som. Tokigheter man får för sig!

Idag fick jag hem mitt andra par mamma-jeans. Jättesnygga, rätt mörka, från H&M! Mudden var nästan lite kort tycker jag, och täcker inte riktigt hela magen. Men i övrigt satt dom riktigt snyggt!
Jag kommer leva i mamma-byxor! Underbart skönt!
Jeans är dessutom bra för mina höfter och mina tendenser till foglossningen. Jeansen "håller ihop" höfterna lite. Även fast dom inte alls sitter åt speciellt (nästan så dom är stora). Men på nått vis så känns det skönare än att ta på sig mjukisbyxorna. När jag har dagar då det gör ont i fogarna, kan jag knappt använda mjukisarna. Det går om jag har foglossningsbältet på. Men jeansen är mycket skönare! I alla fall för höfterna. Sen att mysa upp sig i soffan med jeans är kanske inte det allra skönaste, men vad gör man inte! Jag tänker förebygga, så jag inte får världens foglossnings-ont.
Bältet är i varje fall guld värt! Skulle nog inte klara mig utan det!

Har börjat kolla igenom vad vi behöver inhandla i klädväg till lillen! Det är inte så jättemycket, för vi har ju fått så enormt mycket! Men det vi fått är mest från storlek 62 och uppåt. Så vi behöver lite mindre kläder i storlek 50/56.
Har kikat en del på Tradera och håller koll på en del auktioner. Man kan ju få vissa plagg till enormt bra priser!
16-delars paketet jag köpte på Tradera var mycke fint i:


Dom är ju så små och ursöta dom flesta kläderna! Lite har jag kvar från när jag var liten också, men det är mest väldigt tjejiga kläder, så inte så unisex. Men jag har dom i kassen med resten av kläderna ändå. För vi tror ju på en Maja (Mamma vill ha en Maja. Vi är mer inne för en Tuvaliza. Men magen får heta Maja sålänge! O jag vill egentligen ha en pojke. Men det "känns" som en tjej!)

Vi behöver i alla fall inhandla:
6 t-shirts
6 långärmade trikå-tröjor, ca 3 omlott.
6 byxor med midjeresår
1-2 bodybyxor
7 underbyxor
1-2 pyjamaser med långa ben
2 koftor/cardigans
2 tumlösa vantar
1-2 halsdukar
1-2 åkpåsar till bilbarnstolen
1 vindtät mössa
2-3 hjälmmössor
haklappar

Så det är ju en del, fast vi har så mycket tycker jag! Men mycket kan man nog hitta i paket på Tradera, eller flerpack på tex. H&M.
Måste bara visa mitt "bästa" fynd från en loppis! 5 kr betalade jag för den söta "jackan"! O på andra bilden är mina andra second hand-fynd! Overallen till höger är fodrad. Jättemjuk och skön! 35 kr på Erikshjälpen!
 

Det är kul att fynda på loppisar och reor! Man kan hitta så himla billigt!
Sen måste man ju inhandla amningsbh:ar och amningstoppar. Jag som inte alls vill köpa så mycket till mig själv. Men lite måste jag nog. Har i alla fall investerat i bröstvärmare också. Kan vara bra, för jag har ofta kalla bröst, och vill ju inte riskera mjölkstocking sen. Känns bättre om man har såna tillgängliga i fall att.
Be safe-gravidbälte har jag också köpt. Kan kanske kännas lite onödigt, för många tester visar ju nu att det inte är så bra som det var sagt från början. men jag köpte det mest i bekvämlighets-syfte faktiskt! Känner redan att det känns knepigt när bältet sitter ovanpå magen.

Min mage har växt en massa bara sista veckan! Nu syns det verkligen att jag är gravid, även när jag har jackan på! Man känner sig lite stolt nästan, på något vis. Vill bara visa hela världen att man har en fin stor gravid-mage nu!
Jackorna börjar bli svåra att knäppa, så jag bara hoppas våren tänker komma snart!
Men det tror jag! För förra helgen var vi på Norra Berget och gick en promenad och åt årets första glass i solskenet! Underbart! Bara längtar efter fler såna dagar då graderna kryper uppåt och solen börjar värma!

Min mage, nu i början av v. 21:
 

Ne, undrar om jag ska ta och ge mig på den där pajen trots allt. Så kan jag ta en vila sen!
Har jag lite gott att mumsa på idag också!

Veckoinfo: vecka 21

Barnet

Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen.

Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret. 

Vikt 420 gram. 
Bilden föreställer barnet i vecka 21

Mamma

Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än.

Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo.


Bilden föreställer mamman i vecka 21

Pappa/partner

Vid den här tiden börjar de så kallade "hundra lyckliga dagarna" eller den "gyllene perioden". För några kvinnor är dessa begrepp relativa och måste sättas i relation till illamåendet och tröttheten de tidigare känt. Prata med din partner så ni är överens om vad hon behöver för stöd. Glöm inte att även säga hur du själv känner och mår.


Inga större rörelser än

Går och väntar och känner på magen varje dag nu. Vill att det ska kännas en spark eller mera rörelser. Men jag känenr inte så jättemycket ännu. Har tendenser till sparkar. Känns som en luftbubbla i magen! Annars känns det inte så mycket. Men jag får inte sova som jag vill. Ligger jag på en sida för länge, känns det obehagligt i magen, så jag måste vända mig. En bestämd liten krabat därinne!

I övrigt mår jag hyffsat. Fortfarande nån illamående-dag per vecka, men mest den dagen jag är som tröttast. Då orkar min kropp inte riktigt med.
Har jobbat en heldag och en halvdag den här veckan, och det blev nog lite mycket. Mina höfter känndes som dom skulle gå sönder igår. Men det är troligen överansträgning av fogarna. Har gått för mycket i trappor och står ju hela dagarna då jag jobbar. Får börja ta det lugnt. Har köpt hem foglossningsbälte som jag tänkte börja använda i förebyggande syfte.
Det gör ont dagligen bak från precis ovanför rumpan och sträcker sig runt höfterna och fram till blygdbenet ungefär.
Jag får hålla mej från att gå och stå för mycket. Speciellt trappor är värst.
Men jag hoppas jag slipper få sån där ond foglossning, och hoppas att mitt förebyggande med bältet ska underlätta lite i alla fall.

Tog på mig mammabyxorna idag, för jag kännde för att ha några sköna byxor. Åh, va skönt det var! Känns som att ha mjukisbyxor fast man har jeans! Underbart!!!
Känns liite tidigt att ta på dom ännu, för jag kan ju ha mina vanliga jeans med hårbands-tricket i gylfen.
Men jag tror nog allt att jag kommer ha mammabyxorna vissa dagar ändå!

Har börjat kika igenom våra kassar av vad vi egentligen har fått för babykläder. Storlekar etc. Det är mycket! Men mest i storlekarna 80 och större, så dom låter jag ligga sålänge. Men några plagg från när jag var bäbis har jag lagt i en kassa försej, för dom passar perfekt för den nyfödde lilla.
Har även köpt ett stort klädpaket på Tradera. 16 delar med bodys etc. Suveränt! Fick det till riktigt bra pris också!
Ser fram emot när det kommer på posten!

Vad ska man äta? Har noll inspiration till att laga mat. kan heller inte stå för länge vid spisen nudå (höfterna...). Så vad ska man göra och äta!? Börjar helt tappa ideérna om mat...
Idag köpte jag en bakelse och åt till lunch. Gott! :)
Har gått ner en massa i vikt också, för att jag mått så dåligt tidigare. Men huvudsaken är ju att bäbisen tar det den behöver.
Jag äter det jag får i mej och har lust att äta nu känns det som. Nyttigt eller ej!

På söndag ska jag på Gravidfika! Vi är tre tjejer som ska ha bäbis i sommar allihop, så vi ska träffas och se om vi kommer bra överens! Ska bli riktigt kul! Änsålänge har vi bara pratat över nätet. Men man kan ju hitta en vän!
Skönt att ha nån som är mammaledig samtidigt om inte annat!

Ne, nu ska jag ta och fixa mig lite. Ska fika med en kompis nu i eftermiddag!

Veckoinfo: Vecka 20

Barnet

Barnet är ungefär lika stor som en honungsmelon huvud till stjärt. Alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20, sedan ökar skillnaderna.

Fostret får nu det vita fosterfettet som ska skydda huden mot fostervattnet. 

Vikt 350 gram. 
Bilden föreställer barnet i vecka 20

Mamma

Grattis, nu är halva tiden gången! Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Ibland kan navlen puta ut. Det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom barnet koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Nu behöver du också extra järn i kosten.

Bilden föreställer mamman i vecka 20
Tvillingar

Om du är tvillingmamma behöver du tänka ännu mer på att äta riktigt och få i dig ett större järntillskott än de som väntar ett barn.


Pappa/partner

En del män börjar fundera mer på sin relation till sin egen mamma och pappa. Du kan kanske prata med dina föräldrar eller far- och morföräldrar för att få deras historia. Kanske får du en annan bild av dina nära när du hört deras berättelser. Du kan kanske få svar på frågor och funderingar kring din egen uppväxt.

Nu är det dags för ytterligare ett besök hos barnmorskan. Besöken äger vanligtvis rum under arbetstid och du har kanske svårt att motivera för dig själv och kolleger att ta ledigt från jobbet vid varje besök. Men tveka inte att prioritera åtminstone några besök. Då blir din delaktighet i graviditeten naturlig. Fyra öron hör bättre än två. Vi hör olika saker och ställer olika frågor. Väl hemma kan ni prata om vad barnmorskan sa och inte sa. Engagemanget blir naturligt.


Hos barnmorskan/kontroller

Efter ultraljudet

Vid det här besöket får ni en chans att prata igenom ultraljudet. Barnmorskan kontrollerar också hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tar hon ett extra urinprov eller blodvärde.


Barnets hjärtslag

Från femte eller sjätte månaden kan man uppfatta och räkna barnets hjärtslag genom ett vanligt stetoskop. Det går också att lyssna på hjärtat genom en ultraljudsförstärkare. Det brukar barnmorskan göra vid kontrollerna framöver.


Föräldrautbildning

Mellan 20:e och 30:e graviditetsveckan startar vanligtvis föräldrautbildning. Barnmorskan informerar dig om var, när och hur. Träffarna kan ordnas på olika sätt, antingen mindre grupper eller i stor grupp med föreläsning i aula. Man pratar om graviditeten och tränar inför förlossningen.


RSS 2.0