"Det stora" ultraljudet

Idag va vi på "det stora" ultraljudet. BM mätte lilla bebben och gick igenom hela den lilles kropp så att allt såg bra och normalutvecklat ut. Och det gjorde det!
Min livmoder och moderkaka såg också fin ut och växte normalt!
Ja, allt va precis som det skulle! Känndes så underbart att höra! O precis som vid varje UL bara längtar man till att få se lilla bebben där på skärmen! Hjärtljudet som tickar och den lilla livliga krabaten röra på sig.
Som dom andra gångerna så låg pyret inte still för en sekund! Sparkade lite, gjorde nån kullerbytta, sög lite på tummen o smaskade på fostervattnet, o så såklart en liten uppvisning för vi skulle se söten!

Vi tog såklart hem några UL-bilder också!

Kryper ihop och sparkar lite
image27

 
Suger på tummen på bild 1, och visar sen upp sej så vi får en fin profilbild.

Åh, det är verkligen kärlek att bara se på bilderna, o ännu mer o se lilla knytet röra sig på skärmen på UL!

Moderskänslor

Nu när magen har börjat växa en del och det verkligen syns att jag är gravid, har jag fått mer moderskänslor. Jag tycker alla barn runtomkring är så söta. Jag studerar andra föräldrar hur dom gör med sina barn. jag läser artiklar om vad man kan tänka på när det gäller uppfostran och speciellt om första tiden, och anknytningen, med bäbisen.
Jag gråter till blöjreklamerna med söta bäbisar!
Barnpsykologen, Louise Hallin, som är med på Nyhetsmorgon ibland tycker jag har mycket vettigt att säga! Jag följer serien Sjukhuset och är mest intresserad av o se förlossningarna. Känns lite som en hint om hur det kan bli. Ska även bli spännande att se nya serien Barnmorskorna.

Har börjat använda mitt gravidsmycke, bolan, som pinglar nere på magen när man rör sig. Barnet börjar ju höra lite, så jag tänkte vänja mej vid att använda det, så jag kan ha det långt in i graviditeten sen. Ska ju ha en lugnande effekt på barnet, och kan även ha det sen när det är fött, för då känner barnet igen ljudet!
Fick bola-hjärtat av min älskade man i alla hjärtans dag-present!



Har pyntat lite påskigt hemma och gjort det riktigt fint och vårigt!
Känns härligt att komma hem till färgglada färger som lyser upp tillvaron lite.
Har pyntat ett litet påskris och ställt fram vasen vi fick av min syster i "julklapp". Vi har även köpt över 3,5 kg godis!!! Ska det vara påskigt, så ska det!
Såhär fint har vi nu:

   


Kissarna är mest glada över påskriset, som dom gärna leker med fast dom inte får!

Jag måste börja ta fler foton nu, så man kan se hur min mage växer! Glömmer bort det hela tiden! *skärpning*
Men tog några idag, så såhär ser jag ut nu i vecka 19:

  

Har jobbat hela påskveckan och det har gått riktigt bra! Har även klarat dom hyffsat långa dagarna! Måste ju äta mest hela tiden för att slippa börja må illa, men jag börjar lära mej små knep!
Drickyoughurten är min bästa vän just nu! Tur jag har en man som jobbar på mejeri!

Krilles moster har både en vagga och en åkpåse som vi ska få av henne! Tänk vad underbart det är med folk som har det mesta man kommer behöva! Ska även höra med henne om hon har nån gungstol.
Är på jakt efter en vit gungstol att ha när jag ammar, hade jag tänkt!
Det enda vi egentligen behöver köpa är lite småsaker, det mesta "större" ska vi få eller har redan fått!

Min kära vän Linda är i full gång med uppstarten av sitt företag, Rivig Design , där hon och en tjej till, Hanna, ska sälja barnkläder. Perfekt och lägligt!
Jag ska bli en av hennes trognaste kunder hade jag tänkt!
Dom ska ha premiär-visning av sina kollektioner på Vårmässan i Sundsvall i april.
Ska bli spännande!

Min kära lilla syster har fått tag i en så söt overall som jag velat ha jättelänge! Har sett flera små sötnosar som haft den, och nu hittade min syster den på Lindex i Lidköping. Här i Sundsvall har den sålts ut för ett bra tag sen!
Den är verkligen hur söt som helst, och den är MIN! *lycka*
Skadeglädjen var också att min mor tänkt köpa den till min syster (som oxå är med barn), men tji fick hon! Men jag var lite snäll o sa att min syster kunde få ärva den sen om hon ville! :)



O min systers pojkväns syster har en gammal vagn, som jag bara hoppas så innerligt att jag ska få köpa! Det är en riktig retro-vagn från 70/80-talet. Brunt skinn utanpå och orange frotté inuti! Hur underbart som helst! Jag bara hoppas, hoppas, hoppas! Tänkte ha den som extravagn. Vi har ju köpt en bra och rejäl Brio-vagn av Krilles jobbarkompis, till ett kanonpris! (och som är ett måste här i vinter) Men jag vill gärna ha retro-vagnen också. Man kan ju ha den mycket inne, som "dagsäng" o sen kan jag ta den när jag går ut själv på mina promenixer på höstkanten!
Lite söta sparkdräkter i sjuttiotals-stil, som det säljs så mycket av nu, o mej i ett par vida jeans a la sjuttiotalsstil så är det som att förflytta sej bakåt i tiden! Älskar retro-stilen från sjuttiotalet!

Nej, nu är det dags att fixa lite mat! Blir påskmat-rester från igår! Mumsiga hemmagjorda köttbullar, ägghalvor och lite annat gott!

Glad påsk!


Veckoinfo: Vecka 17-19


Vecka 17

Barnet
Vikten har fördubblats de senaste två veckorna. Barnet har koncentrerat sig på att organen ska växa och utvecklas och har hittills varit ganska smal.

Nu börjar den samla på sig fett. Fettet behövs för att kunna hålla värmen när barnet kommer ut, men också för att skydda de inre organen. 

Vikt 170 gram.

Mamma

Se till att fortsätta äta rätt. Du kan börja svettas mer än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Många gravida blir även täppta i näsan. Du bör undvika nässpray, men koksaltlösning går bra. Det finns som spray och pipetter. Du kan även få mer besvär med flytningar samt få smärtor i ljumskarna.  Nu är det dags för ultraljudsundersökning. En del ultraljudsundersökningar görs även tidigare.


Svampinfektion

Sockermängden i slidan ökar under graviditeten och det är lättare att drabbas av svampinfektion i och runt slidan. Symtom på svampinfektion är sveda, klåda och flytningar. På apoteket finns receptfri kräm och vagitorier (en sorts tablett som man för upp i slidan) mot svampinfektion. Även din partner bör behandlas eftersom ni kan överföra infektionen till varandra när ni har sex. Fråga din barnmorska om råd.


Pappa/partner

Dags för ultraljud. Nu kan du få se ditt barn för första gången. För många blir det en aha-upplevelse och först nu förstår man vad som faktiskt försiggår i den växande magen. För pappan känns det otroligt att där finns ett litet liv som ni skapat tillsammans. Vid en del mottagningar får man en bild eller video att ta med sig hem.


Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljud

Nu är det dags för ultraljud. Du har fått en inbjudan till en ultraljudsundersökning. Med ultraljud kan man fastställa tiden för förlossningen. Man kan också se hur mycket barnet har vuxit, om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt.



Vecka 18

Barnet

Barnet är känsligt för ljus, det kan göra olika grimaser, vinka och reagerar på ljud och buffar.

Nu befinner sig hjärnan i ett händelserikt utvecklings-stadium. 

Vikt 220 gram. 


Mamma

Du kan ha ökat mellan tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska.


Resa

Många passar på att resa under graviditeten. Du kan resa som vanligt med flyg, båt, bil eller tåg. Om du är frisk finns det inga medicinska orsaker som hindrar dig från att resa, men det kan däremot kännas obekvämt och omständligt. Gör det som känns bäst för er.

Pappa/partner

En delaktig blivande pappa har en betydelsefull roll under graviditeten. Rent fysiskt är det kvinnan som är gravid och som är i centrum. Men graviditeten påverkar er båda. Ditt engagemang och stöd till henne gör det lättare. Ditt deltagande bör inte bara handla om att serva din partner. Du måste också ta fasta på dina behov och frågor. En god relation kännetecknas av att båda mår bra, tillsammans och som individer.


Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljud

Ultraljud, som är frivilligt, görs på de flesta gravida vid graviditetsvecka 15 till 20. Ibland kan du få göra en undersökning tidigare eller senare beroende vad som behöver kontrolleras vid just din graviditet, men vanligtvis vid graviditetsvecka 17 till 19. Du har fått en inbjudan till en ultraljudsundersökning. Med ultraljud kan man fastställa tiden för förlossningen. Man kan också se hur mycket barnet har vuxit, om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt. Tänk om du väntar tvillingar!



Vecka 19

Barnet

Nu syns naglar, hår och ögonbryn.

Barnet tycker om sötsaker. Forskning har visat att sprutar man in sockerlösning så dricker barnet mer. Detta betyder inte att du ska äta mycket sötsaker. Ät som vanligt och rör på dig i lagom takt.

Vikt 280 gram.


Mamma

Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan. Magen börjar märkas tydligt nu. Kom ihåg att äta rätt och röra på dig. Promenader är jättebra motion. Du vill kanske läsa mer om graviditeter, förlossningar och hur det är att bli mamma. Det finns också en mängd böcker, tidningar och andra internetsidor om graviditet och förlossning.


Pappa/partner

De senaste åren har det börjat skrivas en hel del även för män. Böcker och artiklar tar upp hur det är att vara med om graviditet och förlossning, och hur det är att bli pappa. Det bästa sättet för dig att få veta mer är kanske att prata med kompisar och vänner. Pappaskapet engagerar och de flesta pratar gärna om sina erfarenheter. Det finns vissa saker du inte kan läsa dig till.

Förutom all information och kunskap ni får under träffarna kan föräldragrupperna även vara utmärkta mötesplatser för blivande vänner. Ni kan träffas och stötta varandra under föräldraledigheten och i många andra sammanhang.

I föräldragrupperna får ni veta hur förlossningar kan gå till, förlossningens olika faser, olika typer av smärtlindring och vad du som partner kan göra. Ni får möjlighet att ställa alla era frågor. Ta tillfället i akt och prata med andra par om hur de tänker inför förlossningen.

Hos barnmorskan/kontroller

Föräldrakurser

Mellan 20:e och 30:e graviditetsveckan startar vanligtvis föräldrautbildningen. Träffarna kan ordnas på olika sätt, antingen i mindre grupper eller i stor grupp med föreläsning i aula. Man pratar om graviditeten och tränar inför förlossningen.

En del har bara kurser för förstföderskor och deras partner, men ibland finns speciella kurser för föräldrar som väntar sitt andra eller tredje barn. Kurserna brukar vara populära så anmäl er i tid. Hör med din barnmorska.


Veckoinfo: Vecka 16

Barnet

Fostret är nu en liten minibebis som du skulle kunna hålla i en hand. Navelsträngens fäste flyttar ned på barnets mage för att hamna på rätt plats. Fingrar och tår är tydliga.

Barnmorskan kan höra hjärtljud med hjälp av en slags ljudförstärkare som kallas dopthone. 
Bilden föreställer barnet i vecka 16


Mamma

En del börjar känna sparkar redan nu, men det kan också dröja flera veckor till. De känns som ett sprattlande grodyngel och kan lätt blandas ihop med gaser och tarmrörelser. Stanna upp och känn efter och lär känna barnets rörelser. De blir mer och mer tydliga. Din kropp fortsätter växa och midjan försvinner mer och mer. Ditt hjärta pumpar runt en större blodmängd än vanligt vilket kan göra att du lätt blir andfådd. Nu är det dags att anmäla dig till en förberedelsekurs inför förlossningen. Tala med din barnmorska. Du kan läsa mer om förlossningen i menyn till vänster.


Bilden föreställer mamman i vecka 16

Halsbränna

En del gravida kan få halsbränna. Många känner en brännande känsla i bröstet och får sura uppstötningar. Undvik större måltider och mycket dryck sent på kvällen, undvik starkt kryddad mat och fet mat. Sluta röka och avstå från alkohol om du inte gjort det redan. Försök undvika stress. Ät på regelbundna tider och lägg gärna in något mellanmål. Se över ditt kaffe- och tedrickande. Om du fortfarande känner dig besvärad finns läkemedel receptfritt på apoteket. Fråga apotekspersonalen eller din barnmorska om råd.


Pappa/partner

Känns det fortfarande overkligt? Barnmorskan kan höra hjärtljud och vid barnmorskebesöken kan ni få höra fostrets hjärtljud från en högtalare kopplad till en dopthone som barnmorskan placerar på olika ställen på magen.


Hos barnmorskan/kontroller


Ultraljud

Nu börjar det bli dags att få en tid för ultraljud. Du har fått en inbjudan till en ultraljudsundersökning. Med ultraljud kan man fastställa tiden för förlossningen. Man kan också se hur mycket barnet har vuxit, om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt.


Tvillingar

Om du väntar tvillingar eller trillingar får du reda på det under ultraljudet. Det kan kännas omtumlande. Både glädje och rädsla om vartannat. Prata med din omgivning om känslorna. Det finns olika stödgrupper om du känner behov. Prata med din barnmorska.


Första seriösa inköpet

Barnen hus hade galna priser på babysaker förra veckan. Det var extraöppet på kvällen då priserna gällde, och det var TOKmycke folk. Det var fullsmockat utanför entrén långt innan dom skulle öppna! Folk blir tokiga när det är rea! När vi släpptes in hade några redan hunnit rusa igenom hela affären och roffat åt sig saker och var på väg ut innan vissa av oss ens kommit in!!!
Vi flöt med i folkmassan och kollade lite snabbt på barnvagnarna som var ett av specialerbjudandena, men det känndes lite för pressat att bara ta en vagn och försöka få den genom folkmassan till kassorna, utan att vi egentligen hunnit kolla mer på den. Så vi va inte riktigt redo för vagnköpet ännu kännde vi.
Längre in i butiken (när vi lyckats tränga oss dit) va nästa erbjudande som gällde bilbarnstolar. Jag tänkte att det skulle vara en vanlig svart tråkig. Men det va faktiskt en riktigt fin i brunt, så den snabbade vi åt oss en kartong av, och så tog vi också en babyvakt som var nedsatt över 200 kr!
Kartongerna med bilbarnstolarna var ganska snabbt slut, så vi hann precis ta en i lagom tid! Vi stod och köade i ca en timme. Men det va det värt! Dom bjöd på vindruvor, godis och vatten! Dom visste att vi gravida behövde lite förfriskningar på vägen!
Vi betalade under 1500 kr för både bilbarnstolen och babyvakten! Helt otroligt pris! Stolen var nedsatt över 700 kr!!!

Här är den fina stolen, Akta Graco Logico S och babyvakten TopCom babyphone:

 

Så nu har vi gjort vårt första riktigt seriösa köp! Nu börjar man mer och mer inse och planera inför den lilla knoddens tillkomst!
Det har blivit några småsaker också, som nån snuttis och lite kläder, men inte så mycket.
Var hos pappa över helgen och rotade igenom kartonger vi fått med kläder av min "moster". Hur mycket som helst!
Plus en spjälsäng!!! Jag rensade ut som minsta plaggen och tog hem dom, tillsammans med kläder jag själv hade som nyfödd som mamma sparat åt mig!

En på min mans jobb har även erbjudit att sälja en liggvagn till oss. Vi kikade på den idag och den verkar vara i sitt fulla skick. Tydligen rätt lite använd, så troligtvis ska vi köpa den!

Köpte ett lösnummer av en tidning som heter Mama Gravidbibeln. Måste verkligen rekommendera det nummret. Det stod jättemycket bra i den! Jag blev nyfiken på något som hette Dykförlossning. Man dyker ner i sig själv och är heeelt avslappnad, utan bedövningar etc. och föder helt naturligt och låter kroppen sköta själva förlossningen själv. Många som lyckats föda utan större smärta så tydligen. Ska kolla upp lite mer vad det innebär, för det lät intressant!

En månad kvar nu bara innan vi får absolut fastställda BF! Då ska det genomgående UL ske. Jag längtar faktiskt dit!

Min mamma tycker min mage var "gulligt rund" nu! Den har växt lite mer sen förra veckan, så man märker förändringarna ganska mycket! Längtar tills jag kan känna mer än bara sugen, så jag får känna en spark eller liknande!
Men det är ändå så underbart att vara gravid, mitt i all trötthet och illamående, så är det ju dagar som idag då jag mår bra!

Har sett att Åhléns har jättemycket sött i bebisväg. Måste ta mig dit nån dag och kika!

RSS 2.0