Grill-lunch

I förrgår var Lukas här med sina föräldrar och åt lite grill-lunch.
Trevligt och alltid lika kul med besök!

 







Sötnos

Häromdagen var vi ute i birsta och shoppade lite. Jag o fian väntade på pappa medans han var på Biltema. Vi hittade en sten som var bra att sitta på!



Sen ville hon inte alls vara med när vi skulle handla på Maxi, så vi fick gå ut i bilen medans pappa handlade själv. Det blev o äta lite och leka lite i bilen. Ganska mysigt :-)






Tvättlina

Har pysslat en liten fin installation på fians vägg. Istället för en tavla. Blev faktiskt väldigt bra!
Hängde upp hennes första skor, några mysdjur, en gammal bok från hennes "riktiga" farmor som hon haft när hon var liten, en tröja som fian haft som jag tycker är så fin och ett par söta små sockor.
Lite minnesvägg samtidigt som det blir lite uppfyllnad på väggen! Kul att ha nått annat än tavlor också.







En potta

...kan man ha till mycket!


Sitta på eller ha som TV-fåtölj....


Trumma på eller varför inte ha som hatt....

OCH den går att gömma sej bakom!





Kalas

Nu har alla småfisarna haft 1-årskalas! Ja, utom det viktigaste kalaset för oss då; Tuvalisas!
Men alla de andra småfisarna har blivit stora små. Det har blivit en massa kalasande sista månaden! Kul!

Majas kalas, juni.



Lukas kalas, mitten av juli.

 

Ellies kalas, slutet av juli.



Alfons kalas, slutet av juli.





Tänk att dom redan är ett år! Sötnosarna! Vad lyckliga vi är som har våra småfisar!
Och om några veckor stundas fians stora kalas. Vi är i full planering och inhandling av kalastillbehör!





Leksaker

En STOR kartong FULL med leksaker! En liten fias lycka!







Saknar min Tuss

...vissa dagar saknar jag henne så mycket...







Leker med Tidde

Tidde (Thilde) börjar mer och mer acceptera att Tuvalisa kommer närmare. Häromdagen lekte dom tillsammans. Thilde vågade inte så nära, men med favoritleksaken; vippan, kunde hon inte låta bli att leka lite fast Tuvalisa höll i den.







En dag med pappa

Igår åkte fian med pappa sin till Norra Berget. Kikade på djuren, gungade och lekte lite i lekparken där. Så tog dom en promenad runt Sidsjön också. En dag med bara pappa.



I förrgår var vi ute i fians farmor o farfars stuga, på Alnön, och kikade på när dom målade lillstugan. Härligt att komma ut till landet. Njuta av sommaren!









Utveckling

Tittut
Fian är så rolig. Hon leker tittut bakom gardiner, under bordet, vid soffkanten. Ja nästan överallt där man kan. Hon älskar tittut, och skrattar så fort man säger det!

AjjaBajja
När hon är nånstans där hon inte får o vi säger till henne och kommer mot henne, så kryper hon snabbt iväg. Hon vet att hon inte får och vill inte att vi ska hinna fram till henne.
Det ser så roligt ut.

Pratar och säger ord
Hon pratar på heela dagarna. Hon är inte ens tyst när hon äter. Babblar på. Ibland slinker det ut några riktiga ord. Hon kan säga mamma, pappa, titta, titta dä, Tidde (=Thilde). Tidde säger hon om de flesta djur hon ser. Ibland blir det en blandning av titta och Tidde. Men hon följer verkligen tonfallet på orden vi säger och försöker. Så även om hon inte får fram ordet, så säger hon nått som låter lika. Märks att hon verkligen försöker.

Ler
Hon ler nästan varje gång man ler mot henne, och är verkligen en glad liten fia. Hon hejjar på alla hon ser när vi är ute och går. Sträcker ut handen mot dom och sägger Hejje. Ler dom mot henne så ler hon alltid tillbaka med världens leende. Gärna vill hon prata med dom.

Snäll mot andra barn
Med andra barn är hon snäll. Hon tar försiktigt på dom, och snor sällan leksaker utan tar fram fler så det räcker till alla.
Hon kan ibland ta nappar eller deras strumpor. Men oftast får dom en klapp eller puss av henne.

Godnattsagan
När vi läser sagan på kvällen så finns det en flik där man ska öppna ett skåp, och hon verkligen väntar på att den sidan ska komma. Så öpnnar hon fliken (jätteduktig på det) och så säger hon ´Titta!´. När spegeln i boken kommer så skrattar hon alltid när man speglar henne. Det gör hon även om man tittar med henne i en vanlig storspegel.

Sagofigurer
Häromdagen när det var Nalle Puh på barnprogram på teve, så sa pappa hennes "Nalle Puh". Då tittade hon på pappa, funderade en stund, kikade på teven och sen kröp hon till leksaksbacken och tog fram sin NallePuh-bok i röran.
Hon förstod precis att det var Nalle Puh. Vi blev så förvånade att hon verkligen greppade och förstod att det var samma på teven och i boken.

http://sovtex.se/images/stories/nalle%20puh%20%20co.gif

Nyfiken och vill vara med
När man sitter nånstans, som i soffan eller på en stol, så kommer hon fram till en och sträcker upp armarna och vill komma upp i knäet. Hon gör samma när man står i köket och pysslar, då klänger hon på ens ben och vill upp och se vad man gör. Hon är nyfiken på precis allt!

Sötaste lilla tungan
Hon har fått för sig att visa sin lilla tunga. Sträcker ut den och låter som "ahhh" ungefär. Hon ser så rolig ut. Tycker det är jättekul om man gör likadant.

Härmas
Härmningslekar älskar hon. I bilen kan vi sitta och göra korta ljud, som "a" eller "å", så härmar hon. Oftast gör hon jättefort efter en stund så man inte hänger med. Hon sitter i baksätet och vi fram, så hon ser inte oss och tycker det är jättekul o bara höra oss härma.

Gå och stå
Hon vågar fortfarande inte släppa och stå eller gå själv. Hon kan, men hon vågar inte riktigt. Man kan gå med henne och hålla i hennes ena hand bara, och det går bara bättre och bättre. Igår gick hon ett litet steg emellan oss. Men det var knappt så man kan räkna det. Men det är nog på gång. Är bara hon själv som måste vara redo.
Hon tycker det går så bra att hålla i sig överallt, och hon kommer verkligen fram dit hon vill. Hon är duktig på att räkna ut hur hon ska ta tag och vart.

Hänga överallt
Hon häver sig på allt som kan likna en stång. Ugnsluckans handtag tar hon tag i och hänger med armarna i, samma i fönsterbrädan, bordskanten, ja allt som hon kan hänga i. Vi får köpa såna där tripp-trapp-hängstångar som fanns i alla lekparker när man var liten *s*

Omvärlden är spännande
När vi är ute och går med vagnen eller selen vill hon helst vara vaken och titta på allt. Allt är så spännande. Ofta när hon ser något kul så säger hon ´Titta!´. Och så babblar hon heeela tiden. Kommer någon säger hon ´Hejje`och sträcker ut handen mot dom. Ibland säger hon ´Tidde´, inte säkert det är någt där just då, men hon tycker sig se något.

Leksaksbacken
Leksaksbacken river hon gärna ur varenda liten leksak tills den är helt tom. Allra helst en halvtimme innan hon ska gå och lägga sig. Hon har mååånga leksaker kan jag säga. Det tar en stund att städa upp alla sen. Men det ser så kul ut när hon verkligen är helt fokuserad att ta ur varenda leksak. Då stannar hon inte ens och biter lite på sina favoriter. Utan allt ska ut.

Äta bitar och dricka välling
Hon har blivit bättre på att äta bitar. Ibland sätter hon lite i halsen, men det går bara bättre och bättre. Vi har länge försökt, men hon har bara spottat ut bitarna, men nu försöker hon tugga lite och svälja. Vi har börjat gå över till vissa 1-årsburkar med barnmaten. Vissa är för stora bitar i, men vissa går jättebra.
Men hennes favoritmat är fortfarande morgon- och kvällsgröten. Mjölk älskar hon också att dricka. Blir alldeles lyrisk när hon får lite mjölk i nappflskan.
Hon har även blivit lite bättre på att dricka vällingen. Vi har inte fått i henne mer än 50ml tidigare. Men igår slukade hon 150 ml! Idag har hon också druckit ganska mycket. Så hon kanske har kommit överens med smaken, efter ett antal månaders försök. :-)

Tänder
Några fler tänder verkar inte vilja kika fram, fast hon dregglar en massa. Hon har sina två små sötingar i underkäken bara.

Blöjor
Blöjorna har vi gått över till Liberos Up&Go (storlek 4). Dom andra "vanliga" blöjorna var omöjliga att få på henne, då hon snor och vänder sig på skötbordet hela tiden. Up&Go är smidiga och bara dra på henne.

Kläder
På kläderna börjar hon växa ur 68 på både bodys och byxor. Byxorna är för stora i mdijan på 74orna, så jag får sy in de flesta. Men bodysarna sitter ganska bra faktiskt. Hon har växt på sig! Så nu kommer alla sommarkläder vi haft i en kartong i källaren till användning!
Skor är fortfarande omöjligt. Hon har storlek 18 på skor nu. Alla lära-gå-skor börjar på storlek 19. Vi letar som tokar efter små storlek 19, men det är nästan omöjligt. På det har hon smala fötter, så de flesta skor är för breda och går att ta av utan att ens knäppa upp. De bästa skorna vi hittat, är på Maxi. Men nu hade dom inte kvar dom längre. Så vi får börja en ny jakt. Känns ju bäst att ha bra skor nu, när hon kommer lära sig gå närsomhelst.

Ja, hon växer på sig och blir bara äldre för varje dag som går. Hittar på en massa nya saker att lära sig. Min lilla glá-skit! ♥







Promenix i selen

Puh, va ute o gick med fian i selen i värmen. Tokvarmt! Gick o handlade lite o jag höll på o smälta bort när jag gick hem sen. Men lite träning blev det, för kassarna var tunga *s*
Och vi träffade Alfie på affärn. Han hade ingen mat hemma, så fick en hel kasse handlad med gott.



O nu är det kolsvart på himlen o blixtrar o åskar, så regnet kommer nog närsomhelst.
Lite mysigt tycker jag det är när det blir mökt och börjar tokregna. Kan man kura ihop sej i soffan och mysa lite en stund.
Fian var så trött, så hon får sova ett tag. Min lilla snuvaluva.





Sommardag

Igår var vi på Drakborgen med gänget igen. Dom tycker det är så kul o leka av sig där, småfisarna. Men det kan bli för mycket för dom också om dom är lite trötta, så man får vara där lagom länge.
Men är ett perfekt ställe att ha framtida kalas på. Tycker vi alla mammor :-)


 


Idag var det jättevarmt ute. Närmare 24 grader, stekande sol och helt stilla i luften. (Sommarvärmen äntligen tebax!) Jag o fian tog ändå en liten lekstund i lekparken, och en liten träna-gå-promenad, i värmen.



Sen tog vi en liten promenad i selen och gick o köpte mumsig mat till pappa som ligger hemma och är sjuk.
Fian har mått bra hela dagen, men så ikväll kunde hon inte somna trots att hon var jättetrött. En alvedonkur och hon somnade. Men hon vaknade nu igen lite senare och näsan rann och hon hostade. Lillfian har blivit sjuk som pappa...

Så imorrn blir det krya-på dag och mamma får pyssla om sina sjuklingar.





11 månader

Idag blir Tuvalisa hela 11 månader. Snart 1 år. Min lilla plutt börjar bli stortjej.



Igår var vi på kalas. Lukas från småfisgänget fyller 1 år idag. (Grattis, Lukas!!!)
Hela gänget var där och busade och kikade när Lukas öppnade alla sina paket. Vi fick mumsig tårta och fruktsallad.
Det blir många kalas framöver när alla fyller så tätt. Roligt!

Och i lördags var vi i Östersund och hälsade på fians gammelmoster. Hon bor så himla härligt där ute på landet. Skulle flytta in i huset, som hon vill vi ska ta över, vilken dag som helst om det inte låg så långt borta. Det är lite litet också. Men så fint! (Tog ju tyvärr inget kort på huset heller....får jag göra nästa gång. Blev ett kort med loppis-huset i varje fall. Sött det också.)
Fick en massa drömmar och planer om hur vi skulle kunna ha det om vi bodde där. Och drömma måste man ju!
Var kul att träffa fians gammelmoster. Hon är så go!
Fian fick sin 1-årspresent i förväg av henne. En gammal målad "sy-låda" som är ett minne från fians "riktiga" farmor. I där låg även några gamla saker från när hon var liten.
En present som är så underbar för fian att få! Historierna bakom som gammelmoster berättade är bara så kul att höra!



Idag blir det en liten tripp på stan. Kanske hittar nån liten 11-månaderspresent till fian!

Fotoväggen

Nu är jag klar med min fotovägg. Är riktigt nöjd med resultatet!
Funderar på om jag ska ha guldramen eller måla den vit...måste nog kolla in väggen ett tag för o känna av.
Men kul att få upp lite olika fina bilder.


Pyssel

Jag småpysslar och fixar och trixar en massa nu. Har fått upp tavlor som jag länge velat få upp. Bestämt en bild att ha över soffan. Varför ska det vara så svårt? Jag tycker tavlor är jättesvårt....
Har pysslat ihop min fotovägg som jag planerat länge. Köpte gamla slitna ramar som jag målade vita. Kommer nog bli väldigt fint när det är klart. Blir en liten familjefoto-vägg.



Vi var ute i Birsta idag i regnvädret, som såklart alla andra. förstår inte att man alltid är lika dum själv och åka ut dit i kaoset, när man vet att alla andra är där sådana här dagar. Men Tuvalisa ville att vi skulle köpa en tidningskorg, för annars tänkte hon börja "läsa" alla våra tidningar i högen i bokhyllan.
Vi hittade en jättefin korg med lock på Coop, som vi tänkte skulle platsa perfekt under bokhyllan/tv-hyllan. Men när vi kom hem gick den inte under....
Ja ja, man kan inte alltid lyckas. Den var i varje fall så fin, så vi behöll den och ställde den på ett annat ställe. Skönt att få undan tidningarna.

På lördag åker vi till fians gammelmoster och hälsar på. Och på söndag är det kalas för lillkompisen Lukas, för han fyller 1 år. Storkillen!
Det är nog dom helgplaner vi har hittills. Annars ska vi ta det ganska lugnt. Är några veckor kvar innan Krilles semester.

Nu ska vi snart ta och krypa ner i sängen. Stoppa om fian, så hon fortsätter sova gott.
Goodnight and dream happy dreams!




Vila i frid vår älskade Tussan

Du kommer fattas oss för alltid....


 




Minipool

Vi köpte en liten pool till fian. Det var verkligen en minipool. En en-baby-pool. Vi trodde det kanske skulle få plats två småfisar i den, men det blir nog lite småtrångt.
Men fian gillade o bada i den! Skönt för henne i värmen!








I värmen...

Fian sitter helst under bordet i skuggan i värmen.



Hon gillar inte värmen speciellt. Tycker det är jobbigt med solen och blir varm och gnällig. Hon finner sej ett tag men vill helst sova på dagarna.

Vi tog en sväng ner på stan idag och inhandlade lite somriga småsaker till fian. Hittade två solhattar och småtrosor att ha under tunna sommarklänningarna.
Vi gick ner på stan, men det var nästan alldeles för vamt, vi höll på att smälta bort i den gassande solen. Fian somnade efter vi gått en bit, och det var nog lika bra det.
I butikerna var det riktigt svalt och skönt. Tog en sväng in på mitt gamla jobb och hälsade på.
Tänkte äta lite langos också, men det var så himlans lång kö, så struntade i det. Det var allmänt mycke folk, många gatustånd och ståhej lite överallt då Gatufesten är i full gång.

Igår var vi ute i Bergafjärden med Lukas o hans familj. Lukas o fian badade i havet, åt sandkryddade kex och busade lite med varann med hink o spade. Var härligt att komma ut till havet i värmen.



Ne, nu ska jag ta o njuta av min iskalla glass-smoothie medans fian sover.





Myggnät till vagnen

Efter en så bra idé av min kära syster, så sydde jag ett myggnät till vagnen av ett tyg jag köpt i Lidköping. Känns så trist med alla vanliga vita, så nu blev det ett med små rosor på. Tycker det blev lite sött på vagnen. (sydde det lite stort så passar det även till liggdelen sen.)
Tack, syster yster för din braiga idé!







RSS 2.0