Blodsockernivån normal!

Var på glukosbelastning häromdagen. Mitt blodsocker låg alldeles för högt (8,3) sist jag var hos min BM, så fick en remiss till sjukhuset.
Kl 7.30 på morgonen fick jag göra testet. Dricka en hemsk o söt blandning och sen bara sitta där i två timmar och läsa en bok, för att kroppen skulle bearbeta sockret. Min nivå låg på helt normal från början (4,5) och helt normalt efter testet (4,8). Känndes så skönt! Slipper jag oroa mej för att det kunde varit graviddiabetes, eller risken för att barnet skulle bli diabetiker eller födas stort och svagt.
Nu kan jag lugnt äta sommarglassarna och fika på med mina kära fikakompisar! Ska ju såklart tänka lite på att inte äta socker för mycket, eftersom min nivå antagligen kan stiga rätt lätt. Men ändå en lättnad att slippa tänka på det hela tiden!

Var på första Föräldramötet också. Fyra till par och så vi. Fick reda på lite mer om bedövningsmetoderna vid förlossningen, och var det något speciellt vi undrade över så skulle vi ta upp det under de kommande mötena. Är totalt tre stycken möten. Känns skönt att kunna få svar ifall man undrar över något! Känndes även bra att hon gick igenom bedövningarna lite närmare, då informationsmötet på Sjukhuset var rejält lamt på den biten!

Har även varit på en till fika med gravidtjejerna! Vilka härliga tjejer det är! Känns så skönt att få prata av sig om krämpor och gravidfunderingar med några som verkligen förstår en och lyssnar! Vi är nog alla glada att vi har varandra!
Var lite kul när vi träffades på ett fik då, för bara strax efter oss ramlade ett helt gäng till med magar in! Så där stod vi i fikakön runt 13 gravida tjejer! Dom på caféet måste nog haft ganska roligt åt den synen!
Tydligen ett gäng som ska föda månaderna efter vårt gäng! Kul att vi lyckades hamna på samma fik vid samma dag och tid bara! *s*

Börjar fundera på vad som egentligen behövs till amings-perioden i klädväg etc.
Så svårt att veta! Tycker dom flesta amnings-toppar inte alls rymmer en stor byst! Jag vill ju inte gå upp en massa storlekar bara för bysten, och så sitter dom urkasst. Så ska försöka hitta några amningslinnen som inte är avskurna under bysten, och sedan köra på omlotts-toppar från "vanliga" klädavdelningar.
Har även köpt en amininströja med förstärkt fleece-del över bysten. Tror den kommer bli guld i sensommar/höst på grillkvällarna när man ska amma!

Fick en ansiktbehandling (60 min), av mina underbara svärföräldrar, i födelsedagspresent! Kommer definitivt uttnytja den efter förlossningen nångång. Kommer nog bli underbart då!
Skämma bort sej lite när man bara känner sig trött!

Planeringen till Bröllopsfesten i juli börjar kännas mer och mer angelägen! Det är lite mer än man tänkt sig att fixa!
Min far har fått tag på partytält och jagar stolar och bord! Jag har börjat kika upp matförslag och dekorationer.
Jag längtar ändå lite. Ska bli kul och pyssla ihop allt! Och kul och få träffa hela släkten! Risken finns väl att min mage får lika mycket uppmärksamhet som lyckönskningarna till äktenskapet! :) Sen är ju min syster och min kusin också med magar!

Har iallafall hittat en alternativ klänning som jag kan ha på festen! En vit virkad från Ellos! Köpte ett långt linne o ha som underklänning på Gina Tricot till den. Ett sidenband i midjan och den blev riktigt fin! Visar fint min mage också, då den är följsam och figurnära!
Har även beställt en klänning i benvitt från Haléns som jag verkligen hoppas ska sitta ännu finare, då den egentligen är mitt första val! Den kommer inte förrns i början av juni, så håller tummarna! Men som sagt, funkar inte den för magen, så har jag iallafall den virkade från Ellos!
(lilla bilden är på den benvita klänningen i helfigur, fast i fel färg bara)
image55image56 

Tänkte locka håret lite kanske och sätta lite hårspännen med blommor i håret!
Vita skor har jag hittat på Skopunkten! Köpte "Tag 3 betala för 2", blev dessa:

  och ett par ljusrosa ballerinaskor med rosett!

Men blir det Haléns-klänningen, så ska jag nog leta efter ett par svarta istället. Kikade in dessa på Skopunkten:
  

Men som sagt, får vänta och hålla tummarna att Haléns-klänningen sitter bra! Gör inget om jag får om-modifiera den lite! Har ju en bra symaskin nu!

Letade febrilt efter en gravid-klänning som var fin, men dom kostade multum dom finaste. Så fick ge upp det sökandet! Vill ju inte spendera för mycket för en klänning jag kanske bara använder en gång.
Men den virkade från Ellos kommer bli en sommarfavorit tror jag, så den kommer jag definitivt använda även sen om det blir den även på festen!

Börjar bli lite trött på mina pennkjolar från Gina Tricot som jag använder jämt och ständigt nästan! Men dom är ju så sköna! Och framhäver ju magen så mycket det går! Men jag har bara dom och mammajeansen som jag växlar mellan! Kanske borde kika på Tradera efter någon sommarklänning och nån mer kjol kanske! Även fast tiden tickar ner, och det bara är 3 månader kvar nu, så går det ju alltid att sälja kläderna sen, eller spara dom till nästkommande graviditet! (vi har ju redan planer på nummer två!)

Ne, nu ska jag ta och vila lite i soffan! Är ju Mors Dag idag, så även vi mammor 2be får ju skämma bort oss lite!
Ska ringa min mamma och gratta henne också!

Veckoinfo: Vecka 27

Barnet

Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka
30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

Vikt 1 kg.

Bilden föreställer barnet i vecka 27

Mamma

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.

Bilden föreställer mamman i vecka 27

Klåda

Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske lider du av vätskebrist. I allvarliga fall kan klådan bero på förändringar i levern. Fråga din barnmorska om du undrar.


Pappa/partner

Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.


Flytt, tidiga sammandragningar och shopping!

Häromveckan var vi på informationsmöte på sjukhuset där man fick lite information om hur det kommer gå till när det är dags för bebben att komma ut!
Var ett helt okej möte, kanske inte den bästa föreläsning jag varit på. men kännde ändå att jag fick veta lite jag inte visste innan. Skönt att få se lite bilder på hur det ser ut på plats också. och på hotellet, om det blir läge att bo där.
Men oj, vad många det kom på mötet! Salen fylldes och fylldes och blev mer än överfull! Verkligen baby-boom år i år! Det kommer säkert bli ont om plats på förlossningen för oss som föder i sommar och höst!
Lite kul när alla kom in och samlades där med alla tjockismagar!
Dom bjöd på dumle också, behöver jag säga att dom skålarna var slut fortare än kvickt!
Två av mina gravid-fika tjejer var där också! Så fick lite sällskap i pausen!

Vi har börjat skriva lista på det vi behöver inhandla nu innan bebben kommer. Även om det är lite mer än 3 månader kvar, så vill man ju ändå ha det emsta fixat innan man inte riktigt orkar med sånt!
Så det blir en tripp ut till IKEA och Barnens Hus etc. någon dag och storshoppa!
Vi har inte jättemycket kvar att handla, men litegrann.

*Spjälskydd till spjälsängen
*Madrass och bädd madrass till spjälsäng & vagga
*Lakan och sängkläder, lite exklusiva så det blir superdupermysigt första tiden!
*Plastad frotté till vagga, spjälsäng och vagn.
*Spyhanddukar i två storlekar.
*Skötbädd och överdrag.
*Förvaringskorgar till skötbordet
*Barnsäkerhets-prylar till kök och möbler.
*Babysitter
*Babypool
*Regnskydd, myggnät, parasoll och mjuklift till vagnen
*Baksätesspegel till bilen
*Badkarssits för alla våra mysiga bad
*Babytermometer, babyalvedon och "tuttkräm" för bröstvårtorna (från Apoteket)

Det känns som det viktigaste. Sen får vi avvakta och se vad vi kan tänkas behöva sen och inhandla det allt eftersom!

VI HAR FÅTT LÄGENHETEN!!!
Ja, den blev vår! Den vi var och tittade på!!! Är så himla lycklig! Nu får vi flytta till lite större och jag får min efterlängtade uteplats!
Kommer definitivt sakna vår söta lilla tvåa med takfönstrena. Men det är för litet, och jag klarar inte längre alla trappor med min foglossning! Sen vill jag gärna slippa släpa allt uppför ALLA dessa trappor sen! Så det känns verkligen underbart att få flytta till en bottenvåning!
Grovkök med tvättmaskin och torkskåp och plats för skötbordet! TVÅ toaletter (ett badrum och en mindre toalett), två sovrum (ett till oss och ett till bebben), ganska stort vardagsrum med fönster ut mot trädgården och fint kök med diskmaskin!!!
Så nu samlar vi mer vuxenpoäng och flyttar till större! En liten mellanlandning innan eventuellt husköp någon gång i framtiden!
Jag tror jag kommer trivas jättebra! Har dessutom min kompis Linda som granne nästan!

Har börjat få ooonda sammandragningar ganska ofta nu! Inte alls skönt! Kan knappt gå ut och gå alls längre! Det är jättejobbigt! Dom håller i sig flera minuter ibland, så jag får stå still eller helst sätta mig ner nånstans! Hoppas inte det blir värre bara....
Foglossningen har inte kännts så hemsk, förutom när jag går i trappor. Då märker jag direkt på kvällen och natten att jag gått i trappor för mycket! Men i övrigt så är det inte så farligt. Använder bältet flitigt!

Idag ska vi på första Föräldramötet! Ska bli spännande och se om det är något vettigt! Se om vi kan passa som föräldrar och egentligen har nån aning om vad det innebär! Men det tror jag nog! Det roliga är att det är min barnmorska som håller i mötena!
Får uppdatera sen om hur vettigt det var!

Så kul o få börja packa alla flyttkartonger nu! Det vi inte använder så mycket ska vi börja med! Så ska vi flytta lite utspritt under juli. "Storflytten" gör vi i mitten av juli.
Ska bara se till att få iväg vår lägenhet också. Men det tror jag inte bli några problem!

Igår fyllde jag år! Hela halvvägs till 50 *s*
Min uuuunderbara man hade bokat en spa-natt på hotell i helgen. Så han tog dit mej, utan att jag visste vart vi skulle, och där på hotellrummet väntade en korg med jordgubbar, annan frukt, choklad och champagne/cider!
Sen fick jag ta ett underbart bad med honom i badkaret emd tända ljus, lite massage och badbomber!
Kunde inte fått en bättre födelsedagspresent!
En perfekt hotellnatt på hotellrum med havsutsikt! Sen igår, när min födelsedag var, kom han med en blombukett! Kan man älska en människa så mycket så det nästan inte går!!?? :)

Fick en massa grattiskort och lite slantar av resten av släkten på posten!
Åkte ner på stan och köpte en jacka som jag kan ha även nu när magen växer och blir stor, och även sen. En jättefin svart, på rea på Gina Tricot! Perfekt!
Köpte äve några långa linnen på Cubus! Dom är suveräna, för dom är långa även när magen är täckt! Bättre än alla tråkiga gravid-linnen som bara finns i trista färger!

Nu ska jag ta och laga lite mat innan det är dags för Föräldramötet!

Retro-vagnen blev min!

Är så lycklig, för jag fick köpa Retro-vagnen jag ville ha för en struntsumma! Vagnen var i helt okej skick och min syster ska frakta den till oss i juli! Längtar tills jag får dra vår lilla plutt i den fina vagnen!
Min systers pojkväns systers svärmor var det jag fick köpa den av! :)
En brun retro-vagn i skinn med gult frottéfoder inuti! Helt klockren!
Tyvärr glömde jag ju ta kort på den, men det kommer så fort jag fått vagnen i min ägo!

Så nu har vi en rejäl Brio-vagn för vinter-dagarna, och så Retro-vagnen till hösten och våren (ev. sommaren).
Kommer bli så bra!
Ska köpa till en mjuklift till Brio-vagnen, i någon kul färg, då vagnen bara är svart! Måste ju piffa upp den lite! Vore kul att hitta nån mjuklift som är i lite retro-stil!
Brio-vagnen:

 

Vet inte om jag ska ha en mjuklift i Retro-vagnen också. Kanske. Kan ju i så fall kolla måtten, så man kanske kan ha samma mjuklift i båda vagnarna! Annars funderar jag på att bara bädda lite sött med sängkläder i Retro-vagnen!

Magen växer på, och nu börjar jag känna att det börjar bli lite tungt! Svårare att bara vända mej på nätterna. vaknar oftast och måste nästan sätta mej upp för o vända, annars "hänger magen inte med".
Lite svårare att böja sig ner och komma ur badkaret också. Men det är ju sånt som hör till!
Jag har inte växt så mycket på bredden, utan det är mest magen som putar! Har inte gått upp speciellt mycket i vikt heller. Men försöker hålla min viktkurva någolunda.
Börjat få lite kärlekshantag bak och mina bröst har växt så mycket så jag snart blir en Dolly Parton! Köpt nya bh:ar i betydligt större storlekar än jag brukar ha! Får hoppas dom tänker minska lite sen. Annars kommer dom ju bli gigantiska!
Men hittade fina bh:ar på Lindex faktiskt. Generous är ett bra märke! Trosor köper jag på "vanliga" avdelningen.
Även KappAhl har haft några bra modeller!

Måste hitta en klänning till vår bröllopsfest som vi ska ha i början på juli. Det är ju ganska snart! Jag hittar ingen fin alls till vettigt pris! Måste ju tänka på att magen ska få plats, även om den växt en bra bit till, vilket den säkert kommer göra!
Har försökt hitta nån fin trikå-klänning, men inte lyckats alls! Vill ha nån i vitt, cremefärgat eller gammelrosa tror jag. ljusgult går också bra! Men vart hittar man såna!? Mammasidorna jag kikat på har jag inte hittat nån fin på. Och om jag väl hittat nån har den kostat multum...

Vi ska kika på lägenhet idag! Hoppas så himla mycket att den ska bli våran! Ligger helt perfekt!
Vi fick inte den vi skulle kikat på egentligen. Försökte ju jaga hyresvärden där, men den hann gå till någon annan. Men då fick vi erbjudande om en annan som ser likadan ut, bara att den ligger på en annan plats. men det gör ju inget! Så nu är det bara att hålla tummarna! Den MÅSTE ju bli våran! Börjar känna lite småpanik inför att hitta nån annan annars. är ju faktiskt inte så jättelång tid kvar innan vår lille plutt kikar ut till världen! (lite mer än 3 månader bara!)

Var och hälsade på min syster, kusin och mamma mfl. i Lidköping nu i veckan. Jättehärligt att komma till landet lite! Det är så himla fint där min syster bor!
Men det var också skönt att komma hem igen! Vill inte vara utan Krille en sekund!
Kom bara mer att inse att jag verkligen trivs så bra här där jag bor! Har underbara svärföräldrar, vänner och allt!
Kan inte ha det bättre!
Visst är det underbart där nere på landet och jag saknar min familj och co. Men jag har insett att jag FAKTISKT klarar mej minst lika bra utan dom!

Fick en Graviditets-kalender av Folksam när vi tecknade Gravid-försäkring där. En jättebra bok där man kan skriva tankar, sätta in bilder och bara skriva av sig! Perfekt att ha med sig överallt om man kommer på något! Som ett namn eller vad som helst! Superbra!

Måste ta mig ner på stan antingen idag eller imorrn. Ska köpa en ursöt liten byxklänning och en babymössa på KappAhl, som bara är MÅSTEN! Hur söta som helst! Sens ka jag kika på höga mammatrosor på H&M, börjar tycka vanliga trosor trycker lite i kanterna!

På tisdag börjar även Föräldrautbildningen. Fyra träffar ska det vara, den närmsta månaden. Det roliga är att tjejerna från gravidfikan ska med allihopa (förutom en). Så det ska bli kul!

Nu ska jag ta hand om tvätten!

Vecka: 25 & 26

Vecka 25

Barnet

Nu börjar sista tredjedelen. Det händer inte så mycket utvecklings-mässigt utan barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Barnet kan känna igen din röst. 

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer. 

Vikt 800 gram. 


Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.


Åderbråck

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av vener på underben, lår, slida eller ändtarm (hemorrojder). Det finns olika sätt att förebygga åderbråck. Prata med din barnmorska.

Pappa/partner

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen.


Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 25 ungefär är det dags för nästa besök hos barnmorskan. Även den här gången kontrollerar barnmorskan hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tar hon ett extra urinprov eller blodvärde. Kanske får ni lyssna på hjärtat genom en ultraljudsförstärkare.

  Bilden föreställer mamman i vecka 26Bilden föreställer barnet i vecka 26

Vecka 26

Barnet

Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö.

Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Vikt 900 gram.


Mamma

Du har nu klarat av två tredjedelar av graviditeten. Nu har du nog ökat cirka sju till tio kilo i vikt. Hela kroppen påverkas av graviditeten. Även handlederna samlar vätska och svullnar.


Karpaltunnelsyndrom

Det kan uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna. Det kallas Karpaltunnelsyndrom. Berätta för din barnmorska om du har besvär av din Karpaltunnel. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd.


Tvillingar

Nästan alla besvär som man har under en graviditet, det vill säga illamående, trötthet, ryggont och svullna händer och fötter får tvillinggravida känna av lite mer. Det är ju inte så konstigt. Därför är det viktigt att du tänker extra noga på att vila och kanske ändrar dina vanor för att följa dina behov.


Pappa/partner

Motion är viktigt. Det finns många fördelar med att motionera, både för kvinnan och för barnet. För många är det lättare att komma ut om man gör det tillsammans. Ni kan ta promenader tillsammans eller simma. Undvik sporter med risk för slag eller knuffar. Läs mer om motion och graviditet till vänster under Mat och motion.


RSS 2.0