Lite inhandlat

Tuvalisa har fått lite nytt. Nya vinterskor från Skopunkten, en mysig polokrage (från KappAhl) att ha under jackan och nya jeans från Cheap Monday.
Så köpte jag ett par vinterkängor jag också.




Så nu är vi redo för kallare dagar!


Nyfriserad

Klippte av fians lugg, för den var så lång så hon knappt såg något. Sötnosan såg så annorlunda ut efter. Nu ser hon tokbusig ut hela tiden.
Blev kanske inte den rakaste luggen i stan, men gjorde så gott jag kunde på den lilla stund hon satt stilla. Blev helt okej!






Pusskalas

I helgen var Tuvalisas kompis Lukas på besök. Dom lekte pusskalas mest hela tiden. Den ena pussen efter den andra. Så söta va dom!
(våran kamera är ju lite seg, så hann inte med på puss-sekunden, men blev två hyffsade bilder iaf på deras puss-attack)






Skogspromenad

I helgen tog vi en liten skogspromenad och samlade granris till rabatterna i trädgården. En jättehärlig dag!





kusin Victor 1år

För snart två veckor sedan var vi och firade Tuvalisas kusin Victor på 1-årsdagen, hemma hos honom i Lidköping! Var så skönt att komma dit! Är så mysigt där! Tuvalisa matade kossorna med äpplen, gick den lilla promenixen till mormor "genom" kohagen. Kikade in Victors nymålade vardagsrum och hjälpte honom att öppna paketen på hans födelsedag!
Vi var där i några dagar och ville inte alls åka hem igen.








Feberdagar

Tuvalisa har haft hög feber i över fyra dagar. Hon har knappt orkat något. Har gosat och myst och legat i ens knä mest hela dagarna. I vanliga fall får man en sekunds gos, sen ska hon upp och leka igen.
Min lilla plutta har inte alls mått bra. Vi myste ner henne i soffan med filt och nappen och så fick hon kika på sin favorit-Nalle Puh på teve. Thilde låg i korgen nära, för att hålla koll så allt var okej.



På femte dagen gick febern ner och hon blev feberfri! Finally! Hon är fortfarande väldigt trött efter feberdagarna, men det börjar bli bättre! VC sa att en veckas feber var vanligt bland små, så sålänge hon drack och lekte någolunda så var det ingen fara. En vecka känns hur länge som helst med feber ju. Men det var skönt det gick över så vi slapp farbror doktorn.

(Den superstora flodhästen fick hon av morfar i helgen, i försenad födelsedagspresent.)



Traskar omkring

Tuvalisa går omkring så duktigt nu. Hon bär på stora och tunga saker eller släpar runt på dockan. Hon börjar även finna sig i att ha buffliga kläder ute och även gå då. Ibland blir det platt fall på rumpan, för det blir lite ostadigt med alla kläder. Men hon gillar att vara ute!

Hon har börjat säga allt fler ord och härmar ofta en. Även om hon inte riktigt får till ordet så säger hon något som låter liknande. Än sålänge säger hon bara några ord tydligt. Som mamma, pappa, hej, hejdå, Tidde, där, titta dä, vov, muu.
Så pekar hon tydligt med pekfingret på det hon pratar om.
"Inte" säger hon när det är något hon inte vill ha/inte vill göra.
Hon hämtar även vissa saker om man säger åt henne att hämta dom. Som vällingen, nappen, dockan och bilen.
Ser hon en rosa bil på teve så hämtar hon sin rosa bil och säger "Där". Så gör hon med flera av leksakerna. Man märker verkligen att hon tänker och kopplar ihop.

Hon vill allra helst äta själv. Antingen med sin sked eller med händerna. Hon vill inte ha om man föröker mata henne. Då skakar hon bara på huvudet och pekar på något annat hon vill ha, eller tar fram handen och vill ta skeden man håller i.
Hon äter ganska lite. Godast är spagetti som hon surplar i sig, och morgonyoughurten. Kött och fisk är hon inte specillt förtjust i. Kyckling går lite bättre. Det går om det är riktigt små bitar, men hon avstår helst. Korv däremot tycker hon jättemycket om. Godast är de starka kryddkorvarna.
Mjölk dricker hon hur mycket som helst. Det verkligen älskar hon! Även vatten går bra. Smoothies får hon också ibland, både de små köpta och hemmagjorda. (Vi brukar dela på en hemmagjord smoothie och dricka samtidigt ur sugrören. Tycker hon är jättekul. Hon dricker massor då!)
Gröten har hon ratat helt. Ska prova med hemmagjord gröt på mornarna.
Vällingen har aldrig varit en hit, och fortfarande så dricker hon måttligt. Men vi brukar ge henne det på morgonen och på kvällen för att mätta magen lite.

Hon har växt på riktigt bra på sistone. Speciellt hennes fötter. Nu har hon storlek 20 på skor. Hon kan nästan ha 21 och 22 på vinterskorna med sockor i.
På bodys har hon 74. Snart 74/80. På byxorna kan hon fortfarande ha vissa 68or, men vi köper 74 nu. Har de inte ställbar resår i midjan, får jag sy in dom. Hon är väldigt smal.
På tröjor kan hon ha 80 om man viker upp ärmarna lite.
Strumpbyxorna i 74/80 är för långa i benen, men 62/68 är lite för korta. Så där har hon något mellanting.
Strumporna köper vi 19/21 på.
Vinterkläderna har vi i storlekarna 80 och 86. Dom är ganska stora, men bättre det så hon har något att växa i i vinter.

Hon vet precis hur man ska klä på sig. Tar man fram tröjan och ger henne den, försöker hon dra den över huvudet. Strumporna försöker hon sätta på fötterna, samma med skorna. När man håller fram jackan eller vanten sträcker hon fram armen/handen. Hon gillar att släpa omkring på sina kläder. Ibland lägger hon dom i lådan i hallen, eller så tar hon ut allt som finns i lådorna.

Hon hjälper gärna till med tvätten. Tar ur det som ska tvättas ur tvättkorgen. fort ska det gå, så man får vara snabb om man ska hinna sortera det hon slänger ut. Hon hjälper även gärna till att sortera.

Håret hennes har växt mycket. Man kan sätta upp små söta toffsar eller hårspännen nu. Måste nästan göra det, för luggen hennes är så lång att hon knappt ser något. Men vill inte riktigt klippa den ännu.

Hon är så himla gosig, kramig och pussig nu. Man får alltid en kram när man går förbi, och en puss när man tar upp henne i famnen. Hon vill gärna upp i famnen och gosa och krama. Men bara för nån sekund, för sen ska hon ner och leka igen. Men dom små sekunderna är underbara.

Hon pratar väldigt högt och har världens attityd. Säger man åt henne nått hon inte får göra, hutter hon tillbaka och viftar med armarna. Tycker inte alls om att man säger ifrån. I övrigt babblar hon för det mesta. Vissa dagar är man alldeles trött i huvudet när hon lagt sig för natten.
Hon har så mycket att berätta hela tiden. man undrar verkligen vad för spännande hon säger.
Hon är inte blyg för andra barn, utan går fram och pratar med dom. Gärna de större barnen. De röjer på och tycker hon är lite ivägen, men hon bryr sig inte alls. Hon tränger sig före dom i rutchkane-kön och ska åka först även fast dom står i vägen.
Hon är alltid snäll med leksakerna. Så tar ett annat barn en leksak ifrån henne så bryr hon sig inte så värst. Hon hittar något annat att leka med. Hon kan även vara snikig och sno från andra, men hon börjar förstå lite att man inte ska det.

Hon klättrar fortfarande överallt. Försöker ta sig upp där det kan tänkas gå. Hon är inte alls rädd för att ramla, utan klättrar utan farhågor. Ibland ramlar hon ner, men bryr sig inte alls om det. Utan ska snabbt upp där igen och försöka på nytt.

Igår när hon var på väg till sitt rum, gick hon halvvägs sen vände hon och kom tillbaka till vardagsrummet, sträckte ut handen mot mej och tog mej sen i handen så vi gick tillsammans till hennes rum. Hon ville inte gå dit och leka själv! :-)

Tänk att vår lilla skrota är 14 månader nu!

 



Beco Butterfly

Lånat selen Beco Butterfly av en kompis. Börjar mer o mer greppa mej på hur den fungerar. Vi är inte helt överens med varandra ännu, men jag tror nog att jag ska kunna tycka om den.
Går nämligen i funderingar om att köpa en.
Tuvalisa trivdes bra i den i varje fall, och idag var hon toktrött när vi gick på promenad och somnade då så sött. Så lätt har hon inte somnat i björnen (BabyBjörn-selen) på länge.



Ja, det kan nog luta åt en sån sele. Ska kolla mej för lite mer på marknaden och prova in Beccon lite till. :-)




Soffmys

Nya soffan är helt perfekt! Så mysig och så stor. Tuvalisa kryper fram och tillbaka i den eller myser ner sig bland kuddarna (Gärna med dockan eller en filt i famnen o gosa med).
I förrgår var Majsan här på besök och provade soffan, för hon ska snart få hem en sån likadan mysig bamsing hon också! Det blev lite majskrokar och mariekex på fikafilten i soffan. Och sen lite lek o bus. Båda var slagna hjältar efteråt. Får nog ta hem kompisen/kompisar oftare hit på kvällarna, för Tuvalisa somnade så gott sen vid läggdags!








RSS 2.0