Julafton

Och så kom julafton! Tänk att det redan är jul!

Vi började dagen med att öppna lite morgonjulklappar. Fian fick en massa småpresenter. Så fick hon ett rosa spegelbord med massa tillbehör. Lyckligaste fian i världen var hon! Kammen och fönen var det bästa!

Vi tog det lugnt på förmiddagen och åt lite julegröt till lunch. Tittade på julprogram på teven och bara myste in dagen.

Runt 14-tiden var vi finklädda och klarar och tog med hela stora kartongen full med julklappar och begav oss till Gränsgatan för att fira jul med farmor o farfar, "fastrarna" Sandra och Anna (o Annas man Tobbe), "kusinen" Marlon, farmorsmor o far, Vera och snabbvisiten av farbror Lukas. Hela glada julegänget som vanligt!

Men första  julen med lillebror förstås!

Där, inne i vardagsrummet på Gränsgatan, stod den stora granen fylld med en massa, massa julklappar under! Och vi fyllde på fler med våra. Det blev jul med kalle på teve, god mat, massa mys,...väntan...., julklappsöppning och massa mer julmys. En riktigt underbar julafton!
Tuvalisa och Marlon sprang runt med Vera och lekte och hade roligt. Så kikade tomten in en snabbis genom fönstret. tuvalisa hoppade och skrek "tomten, tomten" och sprang ut i hallen och hoppades han skulle kika in. (Men Marlon blev rädd för tomten, så tomten bestämde sig för att komma in nästa år istället) Vi fortsatte med julklappsöppningen när Janne kommit in med säcken med julklappar som tomten lämnade utanför. Julklappsöppningen var ju såklart höjdpunkten på hela dagen! Tuvalisa öppnade alla sina, alla Algots och sen hjälpte hon alla andra också *s*






GOD JULAFTON! <3

 


"Javisst kan grisar flyga"...

...fians paketkalender idag var Grisen Gullan - En fästis bästis.
En söt liten gris med sugproppar på händerna och med en bildsagobok, om grisar som flyger, på magen.
Mamman har hittat en favoritbok som hon kan läsa om o om o om igen för fian!




"Flygande små grisar är en jättehärlig syn.
De flyger för det mesta runt i varsin flygmaskin.

Men vissa färdas sakta fram med snören och ballonger.
Och andra stressar med raket, de missar vindens sånger.

Somliga tål regnet bra och låter bli att knorra.
Andra tar till sluga knep - de vill ju vara torra.

Ett fåtal grisar gillar att hänga upp och ner.
Men flertalet, de föredrar ett stillsamt flygmanér.

Javisst kan grisar flyga, men låter oftast bli!

För landningen blir alltid ett magplaskhaveri.."





Bus med farfar

Farmor o farfar kikar över på fika för att fira pappa på födelsedagen. Vi firar även farfar som fyllt år nyss.
O farfar busar såklart lika mycket som alltid med sina busfrön <3. Farfar är bäst! Fian ville sitta i farfars knä hela fikat och när Algot satt i farfars knä ville fian också sitta där.
Myshög:



O senare på kvällen blir det mysstund vid teven. Fian insisterar på att Algot ska sitta i bumbon. O så sätter hon sig bredvid honom.
Mina små goskitar! (ja, faktiskt ett farfar-uttryck som jag kommit på mej o sno *s*)






Julmys med gänget

Idag firade vi jul med gänget! Vi åt mumsig knytis-julmat och öppnade julklappar och bara firade lite små-jul tillsammans allihopa. Vi är ju numera inte "lilla" gänget, utan vi har blivit riktigt många.

Det är E & A med Majsan (2,5år) och lilla Ella (6,5 mån)

S & A med Ellie (2år) och lilla Elmer i mammas mage.

E & M med Alfons (2år) och Anton (9 mån)

S & J med Lukas (2år) och en liten lillebror i mammas mage.

Så lillgänget består ju av Algot, Ella och Anton och har sen två småttingar på ingång under 2011.

Gänget består av Majsan, Lukas, Ellie, Alfons och Tuvalisa.

Sen är vi alla 10 vuxna på det.

Så vårt "lilla" julparty berikades av alla tio vuxna och alla åtta barn. Finns det hjärterum finns det stjärterum. Och det gick så bra så! Det är tur att de flesta har hus. Vi ska ju ha det vi också inom snar framtid så!

Barnbordet (där barnen visserligen inte satt sålänge, men en liten stund iaf).

 

O vuxenbordet. Dit barnen också hamnade tillslut.

O paketöppningen:

Tycker alltid det är lika mysigt när vi samlas allihopa! Dom är verkligen våra goaste vänner! o så härligt att barnen alltid kommer ha vänner iomed gänget! <3

 

 

 


Lucia


Mina små pepparkakor vaknade med mej och kikade på luciamorgon. Vi åt pepparkakor och lussebullar o drack lite julmust! Sen gick vi med fian till dagis, och jag o Algot småpysslade på här hemma medans fian var pepparkaksgumma inne på dagis.



När vi sen skulle hämta fian på dagis var det inte bara vanlig hämtning, utan då stundades lucia. Alla dagisbarn och fröknarna tågade ut i ett stort luciatåg. Med luciakläderna utanpå overallerna. Det var så fint!
Fian sjöng med i alla sångerna och gjorde rörelserna. Hon var så duktig! Min lilla sötaste tomelisa!
Så bjöds det på glögg, pepparkaka och lussebullar och mingel med alla.






Klänningen blev riktigt bra, och hon var så söt där hon trippade fram med den utanpå tjockoverallen. Hon såg ut som en liten minimichellin-tomtelisa! <3
Glad lucia!



Utestund vid sidsjön


I helgen tog vi en liten utflykt till Sidsjön. Det var en massa fåglar där som vi stannade för att kika på. Men efter en stund började de visst bli hungriga och tyckte vi kunde ha lite mat till dom så dom började sakta men säkert flockas mot oss och gick nästan till attack. De blev läskigt många fåglar som kom emot oss så vi fick skynda oss därifrån.
Lite småläskigt nästan. Men vi skrattade åt händelsen bara. Fian ville stanna kvar och kika mer på fåglarna, men vi sa att vi skulle gå vidare bara.
Vi gick en bit till o tog en liten fikapaus. Men då blev Algot på mindre bra humör och blev helt otröstlig trots matförsök och sövandeförsök, så vi fick vända om mot bilen igen.
Men en liten utestund blev det i varje fall!








Läser saga för Algot


Tuvalisa läser saga för Algot. Hon berättar vad Bu & Bä gör när de dammsuger...







Paketkalender

Har fixat ihop en paketkalender till fian. Hon får ta valfritt paket ur en säck som hänger på väggen. Ett paket varje dag. Det är otroligt spännande varje dag! "Jag öppna ket" säger hon och springer till säcken på mornarna. Och när hon öppnar paketet säger hon alltid "Meh" eller "Oj" eller säger vad hon ser i.


Gårdagens paket innehöll:


En mössa med en rosa döskalle på som hon vägrade ta av sig, o hade den på sig från morgon till läggdags!

Sen dagen efter fick hon, förutom paketkalendern, ett extrapaket då vi beställt lite julklappsböcker mm. Så hon fick en Pippi-målarbok.
Hon satte sig och skulle måla direkt. Tog den oranga pennan (av alla alla pennor hon har i sin pennburk) och målade pippis flätor:




Halsband med mina hjärtan

Nu har jag beställt, och fått hem, ett namnhalsband. Ett där alla i min lilla familj hänger mig nära om halsen. Känns faktiskt underbart att ha fått det! Det blev så fint! Jag är så nöjd!


Det står Tuvalisa (prinskrona) Algot.
Och på lillhjärtat i mitten står det T & K.

Rekommenderar varmt att beställa hos "by Hovland" för den som är vilsen i namnhalsbands-djungeln! Bra bemötande och jättefint halsband i profesionellt utförande! Mycket, mycket nöjd är jag! Och helt klart värt vartenda öre!



Julpynt

Nu stundas snart julen! Vi har småpyntat lite med tomtar lite här och var, toffsar (Maria Montazami-way) i gradinerna, juliga kuddöverdrag på soffkuddarna, halmgris i hallen, adventsstakar i fönstrena
OCH vi har köpt en julgran. En i plast så vi kan ta fram den år efter år efter år (hoppas vi). Det är faktiskt min första stora egna gran! Har bara haft smågranar sen jag flyttade hemifrån (för mer än 10 år sen...). Så nu kändes det kul att få ställa fram en fullstor gran och köpa glitter och kulor och bara göra den fin! För blir väl första och sista året (på ett tag) som den får vara fin i enhetliga färger. Sen kommer dagiskonst och småtomtar och allt som barnen får och gör, som ska hängas upp. Men i år får den vara "inrednings-fin".
Fian hittade några söta halmgrisar på coop som vi hängde upp och så gjorde hon smällkarameller på dagispysslet som också fick ligga där i granen. Så hängde vi upp vitt glitter och silverkulor, vita och silvriga hjärtekulor, små änglar och annat som jag plockat fram. Fian tyckte det var riktigt kul att hjälpa till att klä den.
Vi satte i en ljusslinga också, så den tindrar så fint hela dagarna och nätterna nu när det är lite mörkt och murrigt ute.
Och högst upp i grantoppen satte vi.....en prinsesskrona!!!...ja nu utplånade vi all gnutta manlighet i hemmet. Men det känndes riktigt kul och blev faktiskt fint med kronan däruppe!



Häromdagen småpysslade jag lite och skrev några rim att sätta i granen. Satte dit dom med klädnypor.


"en liten tå du kan peta på
ett litet öra du gärna vill röra
en strumpa som oftast blir avsliten
ja han är så spännande o så liten"


"hon far omkring som en vind
så stannar hon upp o pussar din kind
så far hon iväg sådär fort igen
och dyker upp med lilla nallen sen
allt hon gör försöker du se
o när hon kommer nära du alltid ett leende ge"


Och fian (och Thilde) har faktiskt låtit granen stå, utan att vara på den alltför mycket. Några tillsägelser första dagarna bara. Men sen har den fått stått. Vilket jag är väldigt imponerad över!

Det är snart dax för luciafirande på dagis och jag har letat och letat efter någon fin tomteklänning att ha utanpå fians overall, då dom ska fira utomhus. Men jag hittar bara sånna jag inte alls tycker om eller som är för dyra. Så jag gick in i tygaffären på stan och köpte lite tyg på rea och slängde ihop en egendesignad tomtedräkt. Sydde på en liten tomtetoffs på hennes mössa också.



Så nu är allt redo för lillfians lussefirande!




Dockan och Algot

Sen Algot kom har hon börjat leka mer med dockan. Dockan ska sova, äta, byta blöja och hon är så ömsint mot dockan. Sätter den bredvid sig och aktar den så dockan inte ramlar eller hon råkar slå till den. Hon kör dockan i dockvagnen och lägger över en filt över vagnen, så dockan kan somna. Även klädbytena har blivit fler. Dockan ska på med kläderna, av med kläderna.... Ska ta och försöka hitta lite dockkläder som passar dokan. Hon har faktiskt inte så många byten, då dockan ju är lite liten för dom kläderna vi har.



Och hon är så go mot lillebror. Hon pussar, kramar och klappar han försiktigt på kinden. Ser till så han har sina leksaker. Gungar han i babysittern när han är ledsen. Lägger sig bredvid honom på lekfilten och leker med honom. Blir såklart några avundsjuka-stunder då hon blir arg för att inte hon får uppmärksamheten för stunden och några gånger då hon slagit till honom lite, puttat bort honom. För att visa att vi ju faktiskt inte får glömma henne och inte ägna oss för mycket åt Algot. Lite syskonkärlek. Sålänge det inte blir för mycket, för då får hon gå undan.
Men tycker faktiskt att hon är riktigt duktig mot honom. Hon älskar verkligen sin lillebror. Och visar gärna oh stolt upp honom för andra.






RSS 2.0