Förlossningsberättelse

Det blev nog en drömförlossning! Hon kom så fort! Jag är fortfarande chockad att det inte var jobbigare eller tog längre tid. Jag hann inte riktigt med! Jag som var inställd på att jag skulle få kämpa och kämpa pga. mitt trånga bäckenmått.
Men det gick så lätt! Jag beundrar alla som kämpat dessa timmar efter timmar, som orkat och som kämpat efteråt med alla sydda stygn etc. Ni är enormt starka!

Min förlossning:

Vaknade vid fyra på torsdagsmorgonen av en ganska kraftig sammandragning och gick på toa. Såg att jag hade en liten blödning, men den var så liten så jag gick o la mig igen.
Vaknade igen vid 7-tiden o ringde förlossningen, för blödningen fortsatte. Dom sa att jag skulle komma in om blödningen blev mörkare, för det kunde vara slemproppen. Precis vad jag lite smått själv hade misstänkt.
Gick på toa igen innan jag tänkte lägga mej igen, och då hade den plötsligt blivit mörkare.
Jag väckte min man lite lugnt o sa att vi skulle åka in till förlossningen, för slemproppen hade troligtvis gått. Men att det var lugnt. Så vi drack vårat morgonkaffe och jag vankade lite av o an för hade några vanliga sammandragningar bara.
När vi kom till förlossningen vid halv 9 kikade dom min blödning och sa att det inte alls var slemproppen utan början på min förlossning!!! Jag som var beredd att åka hem igen och få vänta och kämpa flera dagar till!
Fick jag göra en CTG-kurva för att kika hur bebisen mådde. Var ganska lite med rörelser. Barnmorskan kikade och sa att jag var öppen 2 cm och livmodertappen var helt utplånad.
Dom funderade på att skicka hem oss, så jag skulle få lite liv i magen och öppna mej mer. Men först gjorde dom en till CTG-kurva. Den blev mer godkänd. Mina sammandragningar hade ökat lite och bebisen rörde sig mer. Vi fick bara åka hem en timme, vid 12, och hämta bb-väskan.
Vid halv tre-tiden började mina sammandragningar bli starkare. Jag hade öppnat mig till 4 cm, så vid tre-tiden fick vi flytta över till förlossningsrummet.
En timme senare får jag lustgas/syrgas 50/50 för mina sammandragningar har övergått till förvärkar och börjar bli riktigt ihärdiga. Jag ligger på sidan hela tiden och försöker andas djupt i gasmasken. Skakar för det gör så ont. Krille står vid min sida hela tiden och jag håller honom hårt i handen.
Vid 17.30 punkterar dom så mitt vatten går och sätter skalpelektrod på bebben, för nu är jag öppen 8 cm.
17.40 börjar värkarbetet och mina krystvärkar sätter igång. Känner ett starkt tryck baktill. Jag kan inte riktigt hejda trycket. Jag kramar Krilles hand jättehårt medan värkarna pågår. Klocka dom hinner vi inte, för barnmorskan ber mej att sätta mej upp och hålla i handtagen på sängen, jag är fullt öppen. Lustgasen stängs av o jag andas bara syrgasen.
Barnmorskorna trycker på min mage och jag krystar hårt. Hittar rätt muskler direkt, precis som min kropp vet precis hur den ska göra. "En till krystning bara, för halva huvudet är ute" säger barnmorskan. Jag trodde det var långt kvar, så jag blev lite förvånad att det gått så långt redan. Men jag krystar hårt en gång till och bebben kommer snabbt ut. Jag hör ett kämpigt bebisskrik på en gång. Barnmorskan ber mej krysta en gång till och moderkakan kommer lätt ut. Hon berömmer mej för mitt krystarbete.
Krille klipper navelsträngen och barnmorskan syr ett litet stygn (det var egentligen inte nödvändigt, men hon sydde ändå)  och under tiden får jag upp ett litet litet knyte på min mage, chockad att det redan är klart!
"Vad blev det" frågar jag och kikar på bebben och ser att det är en tjej. "Det blev en flicka!", säger jag omtumlad mellan chocken och tårarna.
Jag tittar på Krille och bara ler. Så stryker jag henne på kinden. Äntligen är hon här! Vår lilla Tuvalisa!
Helt underbart! Helt otroligt! Och det var redan över!!! Det gick ju så fort! Två krystningar!!!
På 20 minuter var värkarbetet och allt klart! På två timmar från första värkarna föds hon!!! Ja, jag kan inte fatta att det gick så fort.
Men kan man vara lyckligare!? Hon är underbar!

Torsdagen den 13 Augusti klockan 18.04 föddes vår lilla skrota! Hon var så liten! Vägde 2605 gram och var 47 centimeter. Liten som en docka!

Jag kännde mej dessutom oförskämt pigg efter förlossningen. Borde man inte vara dödstrött!?
Vi gick över till bb, för dom ville ha oss kvar i 3 dagar för hon var så liten.
Det fanns inget helt ledigt rum, så vi fick dela ett rum med en annan tjej. Krille skulle inte få plats att stanna kvar sa dom, men jag vägrade låta honom åka hem. Så den natten trängde vi ihop oss alla tre i sängen. Krille o jag låg o tittade på vår lilla underbara sötnos mest hela natten. Försökte förstå att hon äntligen var här! Men det var lite overkligt!
Andra natten åkte Krille hem och sov, men han kom tidigt på morronen.
Vi fick åka hem på fredagen, efter 2 dagar, för vi kännde inte att vi behövde vara kvar. Hon mådde bra, vi mådde bra, amningen funkade (med mellanlägget) och vi kännde oss mest rastlösa där. Så läkaren gjorde rutin-kontrollen och barnmorskan PKU-provet, så fick vi åka hem!
Känndes jätteskönt att komma hem! Hem till det vardagliga där man kunde slappna av lite mer. Börja livet och nya rutinerna med vår lilla underbara.

På rutinkontrollen på måndagen låg hennes gulsot lite för högt, så vi fick komma på återkoll dagen efter. Men då hade värdet gått ner som tur var, och vi blev utskrivna från bb.

Nu börjar vårt familjeliv. Två lyckliga föräldrar till en underbart liten sötnosa!
Ne, man kan inte vara lyckligare! Varje dag när man tittar på henne fylls man med överväldigande kärlek!
Från en hallonbebis i min mage till en liten levande knodd; vår Tuvalisa!



2,5 timmar gammal


14 timmar gammal,
i famnen hos sin stolta pappa och sin stolta mamma.


ca 17 timmar gammal

 
Knappt 20 timmar gammal & sveriges yngsta Patron-medlem


Hemma igen. 3 dagar gammal.

Tuvalisa kom till världen!

Vår lilla tjej kom till världen den 13 Augusti klockan 18.04, tio dagar innan BF.
Hon var 2605 gram lätt och 47 cm kort.

Vi är nu hemkomna från bb efter 2 dagar där. Vi fick stanna för hon va så liten och hade lite gulsot. Även amningen kom inte riktigt igång.
Men nu, väl hemma, försöker vi komma in i hemma-rutinerna.
Vår lilla skrota är så underbart söt och liiiten! Vi kunde inte vara stoltare föräldrar!
Uppdaterar senare med hur förlossningen och allt gick!

Här är en bild på hår-tuvan:

Bäckenbottenmätning

Nu har jag varit på röntgen och fått mitt bäckene mätt, och jag kommer klara att föda "normalt"! Behöver inget planerat snitt! Känns jätteskönt att veta! Jag låg precis på gränsen, så det går med lite trixande vid förlossningen. Säte kan jag inte föda, men bebben ligger fixerad med huvudet neråt, så det ska inte vara några problem!
Lättad att få veta i alla fall så jag kan förbereda mej mest på vaginal förlossning nu.
Livmoderstappen var mjuk också, så det börjar närma sig. Bara för bebben att titta ut :)
Förvärkar har jag till tusen varje dag, så jag bara väntar på att det ska hända nått "på riktigt". Börjar redan bli less på att vänta, och ändå är jag bara i nedräkningen ännu.
12 dagar kvar till BF!

Jag har sytt och sytt dom senaste två dagarna. Fått pausa en del emellanåt, för bebben gillar inte när jag sitter för länge. Men jag har lyckats sy hela ÅTTA bäddset till vagnarna/vaggan!!!
Känner mej riktigt duktig. Vi hade bara köpt två set, så känndes lite lite. Men inte riktigt hittat några fler till vettiga priser. Men så fyndade jag en massa tyg på Ohlssons tyger och IKEA. Så av dom tygerna blev det bäddset! Här är allihopa:



 


1. Oranget retro med blomrankor.
2. Orange- & rödmönstrat retro.
3. Rött med stora blommor.
4. Svart med fantasimonster & randigt kuddfodral.
5. Beige/vit/svart-randigt. Vit baksida på påslakanet.
6. Vitt med stora svarta blad & två olika örngott.
7. Silkesaktigt tyg i turkos/vit/brun-randigt. Vit baksida på påslakanet.
8. Turkost med bruna söta små apor.

Tänk vad man kan fynda fina tyger. Kostade nästan ingenting & det blev många bäddset av det, och ändå mycket tyg över.
Sydde även en liten snuttis av ap-tyget! Och alla funkar i båda vagnarna och vaggan! Bättre kan det ju inte bli!

Får se vad jag hittar på som nästa projekt för o skynda på dagarna. Stöka lite mer kanske. Sitta är mest jobbigt.

Magen min är fortfarande inte så stor, men det känns att bebben tar plats. Det är mest hårt o benigt därinne, o jag har svårt o böja mej för magen är så "hård".



Har även blivit lite mindre rörelser, då bebben har det ganska trångt nu. Men en hel del buffar o knuffar är det ändå!
Åh, vill så gärna veta vem vår "Lilla Bu" är. Är det en Tuvalisa eller Love!!??

Nej, nu måste jag vila lite. Krille är på match, så han borde komma hem snart, så får jag lite sällskap! :)

Måste ju förresten bara visa ena bäddsetet i vagnen:





Veckoinfo: Vecka 39

Vecka 39
Barnet

Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Vikt 3 450 gram.

Bilden föreställer barnet i vecka 39

 

Mamma

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.
Vila!
Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova vila istället.

Bilden föreställer mamman i vecka 39

Pappa/partner

Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem.


Hos barnmorskan/kontroller


Nu kan det vara dags för sista besöket hos barnmorskan före förlossningen. Men försök att inte bli allt för besviken om det blir några besök till. Barnmorskan kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Om du inte fått din journal än så får du den nu. Du ska du ta med den till förlossningen.

BB-väskan

Nu har det blivit dags o packa väskan för BB. Känns som jag tagit med så mycket. Men hellre det än att man har för lite med sig.

Bebben får:
* Kläder för 3-4 dagar:
två omlott-tröjor med "trosor"
två långärmade bodys
två kortärmade bodys
tre mössor
två strumpor
* Blöjor
* Två skallror och en gosedjurskanin
* Två sagoböcker jag kan läsa ur
* En mysig fleecefilt & kudde
* Två nappar (en GIF-napp, bara för pappas skull!)
*Två spyhanddukar i frotté
* Tvättservetter



Till mej har jag packat:
* Mysbyxor & ett par vida, sköna bomullsbyxor
* En trekantsbh/topp att ha vid amningen (ska även köpa apotekets bh) & sköna trosor till det
* Tre amningslinnen
* Ett halternecklinne
* Ett nattlinne som är amningsvänligt
* En skön tröja
* Tofflor
* Bindor och trosskydd
* Parfymfri tvål, schampo & deo
* Neccesär med lite smink (behöver den nog inte, men vill ändå ha med)
* Amningsinlägg
* Bröstvärmare
* En rejäl godispåse & dricka (CocaCola)
* Korsord & en bok att läsa
* Småpengar till ev. behov av nått från godisautomaterna
* Ev. en morgonrock om jag hinner köpa den

Pappa ska ta med sig:
* Några t-shirts
* Underkläder
* Bok att läsa
* Datorn att tidsfördriva med
* Nått att äta på & nån dricka

Sen ska ju såklart mobilerna och kameran med laddare med!

Tror vi har lyckats få med det mesta! Förhoppningsvis, för väskan är full!
Känns skönt att väskan står där, färdigpackad ifall att! Kommer säkert dröja innan bebben tittar ut för det, men ändå slipper man ha den att tänka på.

Vi har nog även lyckats inhandla allt vi behöver i hemmet till bebben. Har visserligen bara två omgångar sängkläder till vaggan och vagnen. Men känns som vi säkert hinner köpa några fler!
Kom även på att det vore mysigt med en saccosäck eller liknande o ha i vardagsrummet o lägga bebben i på dagarna.
Så ska nog kika upp om man kan hitta nån fin sån nånstans till bra pris!

Och nu är nästan alla kartonger uppackade, så mitt tidsfördriv under nedräkningen nu är färdigt. Så försöker hitta på saker att göra. Men usch vad rastlös man kan bli!
Är ganska exakt 2 vekor kvar nu innan BF, men vill ju helst slippa gå så länge. Vad ska jag hitta på!!??

Har upptäckt dom söta "små brokiga barnen" som illustratören Stina Wirsén ritar. Hur söta som helst! Så har lite småfunderingar på att inreda barnrummet med o rita dom lite här o där, sen när väggarna är målade.
Eller iallafall ha dom på tavlor!



O nu har jag haft förvärkar i två dagar. Har kännts riktigt mycket. Var hos BM igår och bebben ligger fixerad. Men då blir det ju självklart helt lugnt idag utan ens några sammandragningar knappt. Men ska på bäckenmätningen på måndag, så kanske bebben väntar lite till, så jag vet hur det blir med snitt eller inte.
Vi längtar iallafall så mycket efter den lilla nu. Vi är redo för dej!
O jag känner mej inte alls nervös inför förlossningen, snarare förväntansfull och ser det som en spännande utmaning.
Fick säga till BM om vi hade några speciella önskemål under förlossningen. Men vi har inte så mycket krav kring det. Jag vill ha lavemang om det hinns med, och sen vill jag prova med lustgas bara sålänge som möjligt. Även prova olika ställningar och att barnmorskan som förlöser går igenom händelseförloppen så jag vet vad som händer hela tiden.
Så vi vill mest bara se hur det går och anpassa oss därefter.

Ja, nu är vi redo för bebbe!
Ska tvätta det otvättade av kläder, spjälsängsskydd och sängkläder idag. Sen är allt klart!
Vi har även fått kissarna att förstå att dom inte får ligga i vaggan och spjälsängen, och låta bebbens leksaker vara!
Min goa kompis/granne har fått extranyckeln, så hon kan mata kissarna och sånt, ifall det skulle bli dags närsomhelst.
Ja, allt är ordnat!
Kom nu lilla bebis, så vi får se vem du är!!!

Veckoinfo: Vecka 38

Vecka: 38
Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. 92 procent av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före vecka 38. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Därför kan din graviditet ofta liknas vid din mammas eller någon nära släktings. Att barnet vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

Bilden föreställer barnet i vecka 38

 

Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en surrande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Bilden föreställer mamman i vecka 38

Navelsträngen runt halsen

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

 

Pappa/partner

Förlossningsväskan bör packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, necessärer, musikspelare och lite snacks. Du kan ta som ditt ansvar att ta med en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del?

 

Hos barnmorskan/kontroller

Tvillingar

Nu kanske du gör en sista ultraljudsundersökning.


RSS 2.0