Magen börjar växa

Nu känner jag mer och mer att kläderna börjar bli lite trängre. Mina linnen börjar strama lite i ryggen, och min mage har börjat puta. Det ser väl mer ut som jag frossat lite mycket i godsaker kanske, men det är ju ändå en putande mage!
Jag kan bara ha två av mina gamla bh:ar, så brösten har växt en del. Har även lite ont i bröstvårtorna lite till och från.
Va ju bara tvungen och ta första bilden på min mätta mage:



Det syns ju att jag i alla fall har nånting därinne! Börjat köpa en storlek större på linnen, för än vill jag inte ta mej över till mammaavdelningen!

Mitt illamående har varit lite till och från. Det går ofta 3 dagar då jag mår riktigt bra (sålänge jag äter en gång i timmen), till dagar som är lite sämre då jag mest är trött och då mår jag oftast mest illa på mornarna.
Men det känns skönt att ändå ha flest bra dagar!

Våran nyköpta, stora säng är helt uuunderbar! Jag sover så skönt! Det är bara kudden jag inte riktigt blivit vän med än, måste nog hitta en mjukare.
Jag behöver bara upp och kissa en gång per natt nu! Skönt! Har gjort som min BM sagt och dricker bara mitt vatten fram till två timmar innan jag ska gå och sova. Det hjälper faktiskt mycket. Sprang på toa 3-4 ggr/natt förut.

Längtar tills på onsdag i nästa vecka för då ska vi göra det andra ultraljudet!
Jag har börjat drömma om att vi lyssnar på hjärtljuden nästan varje natt. Känner även av lite när bebisen rör på sig. Det blir som något sorts sug i magen. Ibland måste jag även lägga mej på sidan, för det känns för obehagligt att ligga på rygg.

Men i stort sett så börjar jag må bättre nu! Jätteskönt! Även maten går bättre att behålla! Men jag undviker helst varm mat.

Veckoinfo: Vecka 15

Barnet

Fostret kan suga på fingrarna. Huden är fortfarande mycket tunn. Barnet börjar lagra kalcium för att utveckla skelettet. Fostret har i princip formats färdigt. Även ansiktet är klart och tydligt, men öronen utvecklas fortfarande lite. Barnet kan hicka. Om du känner fosterrörelser nu kan det kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter.
Bilden föreställer barnet i vecka 15
Mamma

Eftersom fostret lagrar kalcium kan du under den här perioden bli sugen på mjölk. Drick gärna mjölk både nu och senare. Ditt hjärta har växt och har nu 20 procent högre kapacitet för att klara syretillförseln till både dig och fostret. De flesta har nu vuxit så mycket att kläderna börjar bli för trånga. Psyket påverkas allt mer. Många känner sig svartsjuka och drömmer starka livliga drömmar.



Bilden föreställer mamman i vecka 15
Gravid igen

Många kvinnor som har barn tidigare tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. Njut när du kan och hinner.


Pappa/partner

Stundtals kan det vara besvärligt att leva med en gravid kvinna. Humörsvängningarna kan periodvis vara stora. Ena stunden kan hon vara hur glad som helst, nästa stund kan allt vara botten. Eftersom du står närmast kan du få klä skott för en del av hennes nedstämdhet. Du kan påverkas av detta och själv bli både ledsen, arg och frustrerad och undra hur det här ska gå. Det ligger säkert något i det din partner känner men irritationen eller ledsamheten kan vara oproportionerlig i relation till vad det gäller. Försök ha överseende. Orsaken ska tas på allvar men undvik att nämna att det rör sig om hormoner. Som ett stöd för dig själv kan du försöka sätta det i proportion och inte låta det påverka er relation allt för mycket.


Veckoinfo: Vecka 12-14

Vecka 12

Barnet

Nu finns det mesta på plats och fostret koncentrerar sig på att växa. Det börjar växa hår på kroppen som ska skydda huden. Naglar har vuxit ut på tår och fingrar.

All näring går via moderkakan till fostret så glöm inte att tänka på vad du äter och dricker. Den kan både öppna och stänga munnen och producerar flera egna hormoner. 

Längd huvud till stjärt ca 60 mm. 

Bilden föreställer barnet i vecka 12

  

Mamma

Forskning visar att det är mindre vanligt med missfall efter vecka tolv. Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat ett till fyra kilo. Har du kräkts mycket kanske du till och med har minskat i vikt. Det är helt normalt. Ni har kanske redan berättat för era föräldrar och/eller nära vänner att ni väntar barn. Men många väntar med att berätta till vecka tolv. Andra berättar från dag ett och tänker kanske att om det sker ett missfall så vill vi kunna prata med våra nära om det. Det kan vara skönt att få berätta, att inte hålla på hemligheten längre. Äntligen får ni glädjas öppet tillsammans med era vänner och familj.


Bilden förställer mamman i vecka 12

Pappa/partner

Så fort ni berättat kan ni prata okodat med kompisar och vänner. Du har kanske kompisar som har barn. Har du frågor som du av någon anledning inte vill eller kan prata med din partner om kan det kännas skönt att snacka med kompisen istället. Du bär kanske på en oro som du inte vill belasta din partner med. Vad hände när din kompis väntade barn? Hur går det till på förlossningen? Hade de sex? Vad kan vara bra att tänka på? Din relation till vänner som varit i liknande situation kan fördjupas. Du som är pappa blir nu officiellt en "blivande pappa".


Undersökningar:


Läkarbesök

Någon gång mellan vecka 10 och 12 erbjuder de flesta mottagningar dig att få gå på ett läkarbesök om du väntar ditt första barn, eller har någon annan anledning. Din partner är givetvis också välkommen att följa med. Läkaren gör en gynekologisk undersökning för att bedöma livmoderns storlek och ser efter att allt verkar bra. Doktorn kanske föreslår en extra kontroll eller behandling och ger information om ultraljud och eventuellt fostervattenprov.


Tvillingar

Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.


NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov

Ett NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov görs mellan vecka 11 och 14.

---

Vecka 13

Barnet

Risken för missfall minskar betydligt. Mycket är färdigt och fostret koncentrerar sig nu på att växa. Huvudet växer däremot lite långsammare nu. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13. Fortsätt vara försiktig med vad du äter och dricker. Det påverkar fostret under hela graviditeten.

Nu börjar de mänskliga dragen träda fram allt tydligare.

Längd huvud till stjärt  74 mm. 

Mamma

Fostret påverkas hela graviditeten av stress, så tänk på att ta det lugnt. Avstå från alkohol, droger och tobak och lev sunt. Nu mår de flesta gravida inte längre illa men tyvärr finns det några få som fortsätter att må illa flera veckor till. Du kan märka hur livmodern börjar växa i en jämn takt. Magen börjar rundas lite. Din midja försvinner och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Även om det inte syns utåt kan du själv se skillnad när du är naken.

Alkohol

Det förs många diskussioner om alkohol och graviditet. Kanske får du kommentarer som "ja, men ett glas kan inte skada" eller "jag drack ett glas vin då och då under hela graviditeten och det hände inget". Det kan vara svårt att argumentera mot, men faktum är att alkoholen går dels via moderkakan direkt till fostret, dels ut i fostervattnet som omger barnet. Fostrets lever kan inte bryta ned alkohol och därför påverkas fostret mer och under längre tid än mamman.


Pappa/partner

Det underlättar för din partner om ni båda tänker över er livsföring. Det kan bli svårt för henne att välja en näringsriktig kost om du väljer fet och näringsfattig mat. Men som allt annat i livet är det en balans. Ni ska ju må bra också och gör ni det genom att någon gång då och då äta mindre hälsosam mat - så gör det! Vi har en utbredd alkoholkultur och alkohol är en naturlig del i mångas umgänge. Det kan vara svårt att tacka nej. Som gravid har din partner en anledning att tacka nej. Men hur gör du?


Undersökningar

NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov .

Ett NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov görs mellan vecka 11 och 14.


---

Vecka 14

Barnet

Fostret kan hicka. Kroppsdelarna är nu så tydliga att man till och med kan se vilket kön det har.

Fostret rör på sig i fostervattnet.

  

Mamma

Den trötthet du känt i början av graviditeten kan börja avta och du börjar känna dig piggare igen. Huden på magen tänjs ut. Hos många gravida kan en mörk strimma synas mitt på magen. Den beror antagligen på hormonella förändringar och brukar oftast blekna bort när barnet är fött för att försvinna helt efter något år. Undvik att sola under graviditeten eftersom det är lätt att få pigmentfläckar.

Bröstvårtorna och området runtomkring bröstvårtorna kan bli mörkare. Din livmoder är nu ungefär lika stor som en grapefrukt. Är det andra eller tredje graviditeten kan du uppleva att magen är större än första gången. Uppdatera din familj hela tiden om hur du känner dig så de kan stötta och hjälpa dig.


Sex

Sexlusten ökar hos många kvinnor mellan fjärde och sjunde månaden. Det har att göra med att betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och att könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, helt enkelt för att kvinnan känner sig stor och otymplig och kanske är rädd att barnet ska skadas.

Pappa/partner

Graviditet och sexualitet hör ihop. Många tycker att en gravid kvinna är både vacker och sensuell. Däremot är intresset för sex under graviditeten väldigt olika för både män och kvinnor. En del är mer sexuellt intresserade och andra inte alls. Att ha sex när man väntar barn är helt normalt. Sex kan kanske bidra till att ni mår bra, att relationen mellan er blir bättre och att ni kommer varandra närmare. Men som så mycket annat handlar det om vad du och din partner känner.


Undersökningar

NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov

Ett NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov görs mellan vecka 11 och 14.


På bättringsvägen (vecka 12-14)

Äntligen bröjar tröttheten avta! Äntligen orkar jag göra saker om dagarna! Det känns så skönt att kunna ta sig utanför dörren utan att känna att orken är borta redan när man kliver in i duschen på morgonen.
Även illamåendet börjar avta lite. Vissa dagar ligger jag i soffan och mår mest illa och vill sova bort dagen, men jag har bara kanske 2-3 såna dagar i veckan nu!
Det börjar även gå lite bättre att jobba. Jag orkar ungefär 5 timmarsdagar. Det mesta är 2 dagar i rad, sen ligger jag en heldag efter det. Men det känns ändå som framsteg.
Min chef är verkligen så gullig och förstående! Tänk om alla kunde ha en sån chef! Han anpassar schemat och arbetstimmarna efter vad jag klarar och ordnar det sen ifall jag skulle ha en dålig dag den dagen jag ska jobba, då kan jag få en annan dag i veckan istället!

Vi har köpt en ny bil!!! Från vår lilla snöbollsvita Clio, till en superfin silvrig Opel Vectra V6! Jag verkligen älskar vår nya bil!
Nu känns det lite närmare att vi snart ska bli en familj! Bilen gjorde det lite mer verkligt; familjebilen!

Vi har också köpt en ny säng på IKEA. Vi har länge gått och sneglat på Malm-sängen. Vi har till och med köpt byrån till för något år sedan. Men nu var det dags att köpa sängen. Våran vi hade var en gaaammal 120-säng som fjädrarna var redo att hoppa ur från. Så nu köpte vi dubbelsängen! Varsin 90-madrass med en 180-bäddmadrass. Den är så stoor och skön, och underbar! Jag sover verkligen skönt!
Innan var det verkligen trångt. Jag sov knappt för att jag tyckte att Krille tog upp så mycket plats på nätterna. Men i själva verket var det säkert jag som hela tiden vred och vände på mig, så att jag tillslut inte tyckte jag hade nån plats! Tänk vad männen våra får stå ut med!
Min kära, gulliga svärfar propsade på att vi var tvugna att köpa sängen snarast, redan när Krille o jag berättade att vi skulle ha en bäbis! "Hon behöver plats och hon behöver sova skönt" tjatade han på Krille hela tiden!
Och nu kan jag sova och bre ut mig hur mycket jag vill! Men nu tycker jag täcket känns lite litet, det räcker liksom inte till riktigt när vi sover så långt ifrån varandra. Och min kudde är aldrig tillräckligt mjuk och skön, även fast jag bytt mellan dom kuddar vi har.
Man blir visst aldrig nöjd....

Vi var även på Babyproffsen i veckan och där fick man en suverän babyhink för blöjor plus en massa tillbehör helt gratis!!! Bara för att man var med barn! En sån hink går ju på närmare 300 kronor! Luktfri, miljövänlig och enkel konstruktion! En sån borde nog alla ha till alla bajsblöjor!

image5

Jag känner mej överväldigad med en massa bra erbjudanden överallt, där man får en massa saker till bara portopriser! Jag fastnar för dom där man inte binder sig till något. Anmäler mig till det mesta jag kan. Säkert en fälla, men jag försöker läsa noooga, så jag inte tar på mig något som kostar i längden!
En prenumeration på "Vi föräldrar" har jag i alla fall unnat mig. Man fick en söt sparkdräkt och en liten nallekanin!
Men har faktiskt sagt upp mina prenumerationer på Amelia och Glamour, bara för att ha "Vi föräldrar" istället! Så lite duktig var jag!

Känns som jag gjort så mycket den här veckan bara för att jag mått hyffsat! Men får väl passa på!
Tog en promenad idag, för det var så himla fint väder! Gluttade på ett radhus som är till salu här i grannskapet! Hoppas det inte blir för dyrt i budgivningen, för då kanske vi till och med kan tänka oss tanken att köpa det!
Ett hus måste vi ha vilket som, och det vore så skönt att få bo kvar här i området, för jag trivs så bra!

Men mitt blodtryck är inte riktigt som det ska tycker jag. Bara jag reser mig för fort eller går upp för trapporna för fort så håller jag på att svimma nästan. Inte riktigt, men jag måste sätta mig ner snabbt för blodet bara rusar upp i huvudet. Jag har högt blodtryck sen innan, men jag hoppades att det inte skulle påverkas så mycket.
Får höra med MVC på torsdag, då vi ska dit för inskrivning!
Sen har vi andra UL den 27:e *längtar*

Nån mer som känner sug i magen såhär tidigt i graviditeten? Jag får ett inre sug, precis som barnet har gympa i magen. Jättejobbigt! Måste lägga mej ner ibland på sidan för att få det att lugna sig.
Har även så på nätterna, så ibland vaknar jag och har jättesvårt att somna. Får liksom hålla handen under magen, då känns det lite bättre oftast...!!??

Nu ska jag ta och kolla igen lite missade avsnitt av Lost. Serien börjar ju igen på onsdag, så måste kolla ifatt, så jag kan följa det sen!
Ska ta mina små minimorötter och knapra på. Börjar faktiskt bli lite trött på att äta en gång i timmen. Känns som det snart inte finns nått gott kvar, för allt är uttjatat....

RSS 2.0