Nedräkning?

Nu har jag inte uppdaterat på tok för länge! Har varit semester och allt därtill!
Bröllopsfesten vi hade blev mer än lyckad! Nästan hela min släkt dök upp, och det blev så trevligt o var så kul o träffa alla! Vi åt mumsig smörgåstårta och grillade och åt jordgubbar med glass. Fick en massa fina presenter och lyckönskningar. Alla tyckte jag var så fin med min mage och min klänning!
Kunde inte ha bivit en bättre fest!

Och så har vi flyttat! Äntligen! Nu har vi lämnat den andra lägenheten helt. Efter flera veckors utdraget flyttande med lite grejer i taget, känns det så himla skönt att äntligen få lämna den! Saknar den faktiskt inte heller så mycket som jag trodde jag skulle göra! Men det är ju bara bra, för då trivs jag ju verkligen här i nya! Men vore väl konstigt annars, med uteplats, större yta och så himla bra läge!

Vi börjar även inse att nedräkningen börjar nu. Snart kommer vi ha ett litet pyre här hos oss! En liten till individ att älska! Det är nästan läskigt hur mycket man redan tycker om krabaten, fast den ligger i magen!
Mina gravid-vänner har alla fått sina små älsklingar nu! Så det är bar jag kvar! Sååå underbart söta är dom allihopa, så jag blir alldeles bebistokig!
Men ändå känns det bra att våran är kvar i magen. För nu när flytt och allt är avklarat och vi har börjat bo in oss och trivas så känner vi oss mer redo nu. Innan hade varit lite mitt i stöket. Men jag har sagt att om en till två veckor får lillen gärna kika ut näromhelst!
Vi har även inhandlat det sista viktigaste till bebben. Bara några småsaker kvar, som inte är sådär akut. Så det avvaktar vi med och ser vad vi känner att vi behöver!

Mycket har vi i alla fall inhandlat till både hem och bebben! Det är kul att flytta och förnya livet lite!
Vi har även varit och hämtat vaggan som Krille låg i när han var liten! En underbart fin furuvagga i jättebra skick! Så den har vi ställt bredvid vår säng, redo att ta emot lilla bebben! Har även hunnit fixa till lite i barnrummet. Gungstolen och spjälsängen står fint på plats!

 

Målningen av sovrummena blir fördröjd, då målarna så lägigt gick på semester nu. Så vi får se när det blir av. Vi får säkert vänta över 1 månad till skulle jag tro. Känns lite trist och olägligt o få målat när bebben precis är kommen. Men men, det får bli som det blir! Ska bli skönt när allt är klart sen!

Har fått sjukskrivning nu fram tills jag börjar ta ut mammapenningen. Min foglossning har blivit lite värre (säkert för att jag gjort lite för mycket än jag borde med flytten, men det gick ju inte att låta bli!). Och även ryggen börjar göra lite ont, för jag börjar ju bli lite tyngre. När jag stökat som mest har jag haft sammandragningar och förvärkar til tusen, så när vi var hos BM sa hon att bebben ligger "tillrätta" och knappt var ruckbar. Inte helt fixerad, men ändå i rätt position. Så hon beordrade mej att ta det lugnt och vila mycket!
Känns i varje fall skönt att inte behöva gå tillbaka till jobbet. För då kan jag  börja förbereda mig lite och samtidigt pyssla i lugn o ro det som är kvar att packa upp och så i lägenheten! Men också ta det lugnt och vila såklart!

Jag i vecka 37, på uteplatsen i nya lägenheten!:



Ne, en stunds solande i nya utemöblerna med nya dynorna tror jag låter som en bra idé just nu!
Ska fortsätta läsa på boken "Att föda".

Veckoinfo: Vecka 37

Vecka 37

Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.

Bilden föreställer barnet i vecka 37

Tvillingar

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. 

Bilden föreställer mamman i vecka 37

Pappa/partner

Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 37 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan. Han eller hon känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Barnmorskan kollar att du är förberedd och vet vem du ska kontakta när det är dags. Din partner är fortfarande välkommen med på besöken.


Veckoinfo: v. 34-36

Veckorna har bara runnit iväg! Men här är infon för de tre senaste:

Vecka 34

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. De vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Vikt 2 350 gram.


Bilden föreställer barnet i vecka 34

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.


Bilden föreställer mamman i vecka 34

Pappa/partner

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen. Du som har barn sedan tidigare kanske har glömt en del om den första tiden med bebisen.


Vecka 35

Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.


Tvillingar

Om du väntar tvillingar eller fler är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.

Mamma

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du har ökat minst elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen.

Bilden föreställer mamman i vecka 35

Prata om förlossningen

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har förutfattade meningar som behöver vädras. Väntar du barn utan en partner är det bra att prata med den du tänkt ta med dig, vare sig det är en doula, kompis eller förälder. En doula är en person som fött barn själv som du känner förtroende för som kan följa med och vara ett stöd för dig och din medföljare vid förlossningen.


Pappa/partner

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.


Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde.

Har ni inte varit på studiebesök på en förlossningsavdelning än är det hög tid nu. Barnmorskan har information om en förlossningsklinik nära dig.


Vecka 36

Barnet

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda mot de första rörelserna? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

Vikt 2 800 gram.


Bilden föreställer barnet i vecka 36

Mamma

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född.

Glöm inte att börja ladda med kolhydrater. Pasta är bra mat inför förlossningen.


Bilden föreställer mamman i vecka 36

Kejsarsnitt

Ska du förlösas med kejsarsnitt? Ungefär tjugo procent av alla förlossningar är kejsarsnitt. Av dessa tjugo procent är 40 procent planerade och 60 är akuta snitt. Det finns många olika orsaker till varför en del barn föds med kejsarsnitt.


Tvillingar

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.



Trött

Nu börjar jag bli allt tröttare. Känner att kroppen är tung, och det är riktigt trångt i magen. Det mesta känns jobbigt att göra. Sitta för länge går inte, då bebben känner sig ihopklämd och börjar röra på sig "agressivt". Ligga på sidan går ganska bra, men det blir tungt på den sidan jag ligger. På rygg kan jag inte alls ligga, då får jag knappt luft.
Kan bara gå mindre sträckor, då sammandragningarna och förvärkarna gärna gör sig påminnda då.
Orkar inte stå för länge heller, på jobbet får jag sätta mej ner så ofta jag bara kan.
Ja orken är inte den bästa direkt.
Så nu börjar man känna mer o mer att man bara vill trycka ut ungen!
Samtidigt är det lite mysigt att magen blivit så stor och så mycket hårdare. Man känner bebisen nästan hela tiden när man lägger handen på magen. Det är mer tydliga rörelser, mer som knuffar, än som sparkar. Det gör nästan ont i magen ibland, så det märks att det är armbågar och knän som bumpar i magen! Livlig som våran lilla krabat är, så blir jag nästan trött i magen.
Krille tycker rörelserna är spännande. Lite "roligare" när man nästan kan ta tag i en armbåge eller fot.
Barnmorskan sa att lillen lagt sej "tillrätta" med huvudet neråt, och eftersom jag inte är så stor, o det är trångt i magen så kan bebben inte röra så mycket på sig heller. Så lär nog stanna med huvvet neråt!
Men det känns ju bra, då det är närmare till fixeringen.

Skulle inte göra mej nått om bebben ville komma redan nu *s*
Men vi har lite kvar att fixa först. Vi har fått nycklarna till nya lägenheten, så vi har varit där och mätt lite för nya inköp.
Fastighetsvärden måste ordna med tapetsering i sovrummena också. Dom vill måla om, men jag vill egentligen hellre ha tapet. Så ska se om man kan prata med "målarna" och se om dom inte kan tapetsera istället!
Vill ju gärna ha det gjort så snart som möjligt, då jag inte direkt vill att det ska vara målarlukt när bebben kommer...
Men känns skönt att lägenheten är våran nu iallafall. Vi kan komma och gå som vi vill, så vi börjar småfyltta lite om en vecka ungefär. Sedan kör vi en storflytt mot slutet av månaden.
Kommer sakna en massa med nuvarande lägenheten. Alla härliga takfönster och ljuset. Men samtidigt känns det skönt att få en lägenhet med uteplats och allt. Men har alltid varit lite sådär fjantig när jag ska flytta. Man har ju bott in sig och kärat ner sig i sitt hem, så alltid svårt att släppa det.

Skulle ha jobbat idag, men det gick inte alls. Jag var på tok för trött. Orkade knappt ta mej upp från soffan o göra mat. Så jag blev hemma. Kanske lika bra.
Har packat lite till avfärden till Västerås imorrn. Min väska blev inte ens full!!?? Visst har jag mindre "tjockis"-kläder o välja bland, men jag brukar ändå lyckas fylla en väska. Har jag blivit tråkig o bara har samma kläder!!?? Jag vet inte. Men det kanske bara är skönt att ha lite plats i väskan. Nån gång ska väl vara den första :)

Ska åka igenom Uppsala också på vägen tänkte jag, så vi kan smita in på Babyland och hämta ut en gratis blöjhink där. Var en massa bra saker man får i den, och gratis är ju gott, så måste passa på. Har i varje fall vägarna förbi där när vi åker.



Har planerat och beställt mat till festen nu också. Så det mesta är fixat. Hade tänkt dekorera lite måttligt bara, men min far ville gärna att det skulle vara lite mer. Så jag fick plocka ihop lite mer saker. Så det ska nog bli fint!
Kommer runt en 50 pers. Ska bli kul att få träffa släkten. Var ett tag sedan.
Har även sytt lite på klänningen jag ska ha. Har nästan tröttnat på den innan jag ens haft den. Har en annan i backup ifall jag absolut inte får lust att ha den andra. Men jag satt och sydde, för hand, i flera timmar på den. Fick tråckla, då jag tänkt att jag ska kunna använda den efter graviditeten, och tyget var för skört för att sy på maskin med och sen sprätta sömmarna för framtida bruk. Så det blev att tråckla lager för lager, söm för söm. Var måttligt rogivande, då jag fick vila en massa gånger emellan. Bebben kännde sig lite klämd när jag satt där sådär länge, så fick vila magen ibland.
Men klar blev den! Och riktigt bra sytt också, så jag är nöjd!

Fick hem Ellos höstkatalog idag! Det är ju så mysigt med alla stickade plagg!
Kikade i den som vanligt (älskar btw lukten av nytryckt modekatalog *modenörden smyger sakta sig tillbaka*), och markerade sidorna med jag-vill-ha-plagg!
Men tänket om kläder som kan passa är så annorlunda nu. Det mesta jag markerat är med knäppning upptill, så jag lätt ska kunna amma. Alla plagg måste vara praktiskt nu. Har verkligen kommit in i tanken att bli mamma åt den lille. Nu kommer jag amma uppåt ett år, och behöver kläder som fungerar i amnings-situationer, så jag slipper krångla. För jag orkar absolut inte krångla, sånt avskyr jag. Är för bekväm för det!
Men jag hittade ändå en hög fina plagg som jag kan tänka mig!

Sen får såklart ekonomin spela in lite också. Blir ju inte jag som får prio ett i inhandlande av kläder nu!
Men lite ska jag nog unna min garderob!

Nu äntligen är det semester i alla fall! I nästan 3 veckor! Så himla skönt!
Börjar med veckan i Västerås med Power Meet, Bröllopsfest och lite sånt. Sen åker vi hem igen och börjar vår inflytt i nya lägenheten.
Ska även rensa ut i vår nuvarande lägenhet och slänga en massa onödigheter. Så ska vi inhandla lite nytt till nya lägenheten och fixa fint där.
Ska inhandla en del sista grejer till bebben också. Vi ska åka o kika på vaggan som Krille hade när han var liten. Se om den är i bra skick. Annars ska vi köpa en annan vagga begagnat av en släkting.
Och så ska vi bara njuta, ta det lite lugnt emellan flyttandet och allt och bara umgås, då vi har semester tillsammans jag och Krille. Sen blir det ju inte direkt så många lugna stunder på tu man hand. Så vi får utnyttja semestern tillsammans så mycket vi bara kan!
Får se sen om jag går tillbaka och jobbar mina två veckor innan jag ska ta ut mamma-ledigheten. Beror ju på hur min kropp orkar. Är envis och vill ju så gärna jobba, men jag MÅSTE lyssna på kroppen!
Men orkar jag, så ska jag jobba fram till tre veckor innan BF.

Men nu ska jag ta och gosa lite med kissarna. Måste ju vara utan dom massa dagar nu. (Alltid lika jobbigt, dom e ju mina små "bebisar"). Och så ska jag ta det lugnt i soffan. Blir en vilodag, så jag mår bra resten av veckan!

Veckoinfo: v.32 & 33

Vecka 32

Barnet

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Vikt 2 kg. 


Bilden föreställer barnet i vecka 33

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs?


Pappa/partner

Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man ser över sin ekonomi och försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Allt detta bestämmer ni själva.

Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika. I andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar. Ni kan ta ut föräldrapenning redan 60 dagar innan förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar innan födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. Hör med försäkringskassan om vilka regler som gäller.


Vecka 33

Barnet

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Vikt 2 200 gram.


Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu. Kanske är det dags att besöka en förlossningsmottagning?


Bilden föreställer mamman i vecka 33

Pappa/partner

Väntar ni första barnet kan det vara lärorikt, göra er säkrare och tryggare inför förlossningen att få komma på ett studiebesök på förlossningen några veckor innan det är dags. Alla har olika uppfattningar om hur det ska se ut att det kan vara bra att försäkra sig om hur det är i verkligheten. Hör med er barnmorska vad som gäller.


Hos barnmorskan/kontroller

Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.


Studiebesök på förlossningsmottagning

Vill ni gå på studiebesök till det sjukhus och den förlossningsavdelning där du/ni tänker föda går det bra. Men det är inte alla som har möjlighet att ta emot. Ofta får man åtminstone komma på en informationsstund i en samlingslokal. Barnmorskan har information om studiebesök på en förlossningsklinik nära dig. Du kan också gå in på sjukhusens webbplatser och läsa mer.


RSS 2.0