Nya läggrutiner

Nu när fian går upp och öppnar dörren när hon ska sova, så har vi försökt skjuta lite på sovtiden. Förut lekte hon ju en stund på sitt rum innan hon la sej i sängen och somnade. Nu vill hon komma ut till oss, så hon öppnar dörren lite försiktigt och står i dörrgläntan och kikar ut (ropar på oss ibland). Kommer vi och säger att hon ska lägga sig eller går in och lägger henne, så gnäller hon och vill inte alls. Men efter några gånger, ca 3-5 ggr så ligger hon kvar i sängen och somnar efter en stund. Så egentligen är läggningen inte så väldans svår nu heller.
Blir lite mer gnäll, envishet och "elaka föräldrarna". Men hon finner sej ju ändå hyffsat snabbt och accepterar att det är sovtid.
Hon har även börjat komma upp nu på mornarna själv och öppna sin dörr och komma in till oss när hon sovit färdigt. Förut ropade hon på oss när hon vaknat, så kom vi och hämtade henne.
Ibland nöjer hon sig med att ligga i vår säng en stund, om hon vaknar väldigt tidigt. Men oftast vill hon gå upp.
Då är det Pippi eller Emil på teve som gäller, och youghurt och macka. Ibland kan man själv gå och lägga sig i sängen en stund till, men ibland vill hon att man stannar uppe.

Har varit ett tag av mycket trots och gnäll ett tag, så då har mornarna varit ganska kaotiska. Men nu börjar det faktiskt vända. Nu är hon nöjdare och gladare och leker på bra utan att få utbrott. Hon försöker en extra gång att få det att funka innan hon gnäller, istället för att få utbrott när det inte går som hon vill. Hoppas på att det är en harmonisk period nu ett tag. Tycker trotsperioden varat så länge nu. Men hon lär sig ju så mycket nu, så mycket på en gång. Hon vill så mycket och kan faktiskt mycket också. Men man förstår ju att det kan vara frustrerande när så mycket händer på en gång i ens kropp och vilja.

Hon kan ta av och på sig kläderna helt själv. Även blöjan. Oftast hamnar det tom. åt rätt håll. Kan bli lite bak-o-fram ibland, men hon är faktiskt väldigt duktig på att se det själv. Hon kan tom. ta på sig ytterkläderna själv, om man hjälper till att få jackan rättvänd och dra ihop dragkedjan en bit. Skor och täckbyxor och overall grejjar hon själv.
Vantarna får hon också på. Fingervantarna får man styra i fingrarna lite, men ibland får hon till även dom.

Hon har en pippi-period nu och älskar allt som har med pippi och göra. Speciellt i klädväg. Hon vill ha Pippi på kläderna och helst Pippi-flätor på mössan. Man får hitta på att det är Pippi-kläder ibland bara för att få på henne vissa plagg. Men då är de även Pippi-plagg i fortsättningen sen, för hon glömmer det ju inte ;-)
Och nu får man heller inte ta fram kläder som hon ska ha på sig, utan hon ska välja själv. Får hon två alternativ kan det gå, men oftast vill hon rota bland kläderna själv och välja. Så matchande och vettiga kombinationer får man oftast glömma.

Här är en av hennes egna kombinationer (för mössa och täckbyxor kan man visst ha inne!) Tuvalisa a la ghettostyle with a folklore-twist:



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0